Policija ovadila Jakliča

»Pogrevanje starih zgodb zaradi konkurenčnega boja,« so pri Vzajemni komentirali dopolnitev kazenske ovadbe zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije.

Objavljeno
24. januar 2007 07.00
Kdaj se bo preblikovala Vzajemna
Ljubljana – »Pogrevanje starih zgodb zaradi konkurenčnega boja,« so pri Vzajemni komentirali dopolnitev kazenske ovadbe zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije. To so 18. januarja vložili kriminalisti ljubljanske policijske uprave, komisija za preprečevanje korupcije pa že pred nekaj več kot enim letom. Ta »neznanim odgovornim osebam Vzajemne« očita kršitev zakona pri preoblikovanju sklenjenih pogodb med novembrom leta 2004 in januarjem leta 2005.

V kazenski ovadbi, ki jo je protikorupcijska komisija vložila 1. decembra 2005, piše, da so odgovorne osebe zavarovalnice utemeljeno osumljene, da so z lažnim prikazovanjem pri propagiranju preoblikovanja sklenjenih pogodb iz doživljenjskega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v dvanajstletno zavarovancem zamolčale, da s tem preoblikovanjem izgubijo pravico do plačila tako imenovanih matematičnih rezervacij. S tem so spravile v zmoto okrog 65.000 zavarovancev. Ti naj bi bili skupaj oškodovani za več kot pet milijard tolarjev, ki naj bi si jih, piše v ovadbi, prilastila Vzajemna in njene odgovorne osebe, kar pomeni kaznivo dejanje goljufije. Prejšnji teden pa so kriminalisti kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana po zbranih obvestilih in dokazih v predkazenskem postopku podali na ljubljansko okrožno državno tožilstvo poročilo v dopolnitev kazenske ovadbe zoper eno osebo, in sicer zaradi suma kaznivega dejanja goljufije po členu 217/1 in 2 kazenskega zakonika.

Na Vzajemni menijo, da je zgodba o preoblikovanju pogodb znova prišla na dan zdaj, ker se ponovno začenja konkurenčni boj na trgu dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj. Hkrati poudarjajo, da niti protikorupcijska komisija niti policisti niso stopili v stik z njimi, jih obiskali ali zahtevali kakšne dokumente ali pojasnila.

Več si preberite v današnjem tiskanem Delu!