Policija pred zaostritvijo stavke

»Policistov na terenu bo verjetno vedno manj. V stavki nam določenih nalog ni treba opravljati,« je povedal Kocbek.

Objavljeno
25. november 2015 12.16
jsu-Policijska stavka
S. P., STA
S. P., STA
Ljubljana - Predstavniki Policijskega sindikata Slovenije in Sindikata policistov Slovenije so danes pred poslopjem vlade poudarili, da na naslednji seji vlade pričakujejo podelitev mandata za pogajanje z njimi ministrici za notranje zadeve Vesni Györkös Žnidar.

V nasprotnem primeru bodo stavko maksimalno zaostrili, potekala pa ne bo več le proti vladi. O podrobnih ukrepih Andrej Kocbek iz Policijskega sindikata Slovenije ni želel govoriti, je pa dejal, da ne bodo več stavkali le proti vladi. »Policistov na terenu bo verjetno vedno manj. V stavki nam določenih nalog ni treba opravljati,« je povedal Kocbek. Poudaril je še, da bodo aktivnosti policistov na meji kljub vsemu potekale nemoteno.

Po njegovih besedah podporo državljanov imajo, bo pa mogoče kdo od državljanov moral vprašati, s čim se vlada v teh časih igra, saj so zahteve policistov legitimne in zakonite. »Odgovornost do državljanov je prva naloga vlade in očitno tega še niso spoznali,« je dejal Kocbek.

Robert Zajc iz Sindikata policistov Slovenije je poudaril, da so vse stavkovne aktivnosti trenutno še vedno usmerjene proti vladi, dialog z ministrico in generalnim direktorjem policije Marjanom Fankom poteka normalno, imajo pa tudi jasno podporo obeh. »Predsednik vlade bo moral dati jasno sporočilo, ali sploh resno jemlje policijo,« je o podelitvi mandata ministrici še dejal Zajc.

Predstavniki sindikatov so pripravili tudi majice in letake, na katerih državljane simbolično pozivajo, naj odslej namesto telefonske številke policije zavrtijo telefonsko številko vlade.

Policisti so stavko začeli minulo sredo, pogajalski proces pa je zastal, dokler vladna pogajalska skupina na vladi ne pridobi ustreznega mandata.

Policijska sindikata zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med zahtevami je tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.