"Policija preplavljena z bagatelnimi zadevami"

Sodelujuči na seminarju o uspešnosti preiskovanja kaznivih dejanj na Pravni fakulteti so skušali poiskati poti za bolj učinkovito sodelovanje med policijo in državnim tožilstvom v predkazenskem postopku.

Objavljeno
31. januar 2007 19.29
Barbara Brezigar
Ljubljana - Na Pravni fakulteti v Ljubljani je danes potekal seminar na temo uspešnosti policijskega preiskovanja kaznivih dejanj in sodelovanja policije z državnim tožilstvom v predkazenskem postopku. Na popoldanski okrogli mizi v okviru seminarja so skušali med drugim poiskati poti, po katerih bi bilo sodelovanje bolj učinkovito. Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je poudarila, da je policija "preplavljena z bagatelnimi zadevami", torej manj pomembnimi stvarmi.

Naleteli smo na ogromno zadev, ki jih policija preiskuje, pa za to ni nobene osnove, je dejala Brezigarjeva.
Direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek pa je dejal, da podpira predlog, po katerem bi bili manj obremenjeni z bagatelno kriminaliteto.

Predstavniki tožilstva, policije, sodne veje oblasti in stroke so skušali priti do odgovorov na nekatera aktualna vprašanja. Tako so med drugim skušali ugotoviti, zakaj več kot polovica kaznivih dejanj ni intenzivno preiskovanih, kako do večje uspešnosti policije in kako sodelujeta policija in državno tožilstvo. Seminar je priredil Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti.