Policija s prstom kaže na voznike tovornjakov in Dars

Zaradi posledic obilnega sneženja, ki je v minuli noči zajelo državo, se je predvsem lomilo drevje, ki je padalo na cestišča. Na širših območjih je prišlo do prekinitev oskrbe z električno energijo, težav in nesreč v cestnem prometu.

Objavljeno
20. marec 2007 16.40
Sneg na cestah je povzročil zastoje v prometu
Ljubljana/Koper/Maribor/Novo mesto - Zaradi posledic obilnega sneženja, ki je v minuli noči zajelo državo, so gasilci in ostale službe na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami morali posredovati predvsem na območjih Gorenjske, Štajerske, Koroške, Ljubljane, Zasavja in Posavja. Po podatkih republiškega centra za obveščanje so pristojne službe v minuli noči morale posredovati več kot 170-krat.

Zaradi teže snega se je lomilo predvsem drevje, ki je padalo na cestišča, parkirana osebna vozila, električne vodnike in stanovanjske objekte. Na širših območjih je prišlo do prekinitev oskrbe z električno energijo, težav in nesreč v cestnem prometu.

Ponekod so bile ceste zaprte, po poročanju Radia Slovenija pa je tudi več ljudi zaradi obilice snega in počasnega čiščenja na cesti prebilo več ur. Ob tem se pojavljajo številne kritike na račun pristojnih služb.

Iz Darsa so sporočili, da so težave pri čiščenju nastajale zaradi intenzivnega sneženja in tudi zastojev tovornjakov na klancih, saj slednji zaradi neustrezne opreme ne zmorejo poti. Na Darsu so povedali, da se težave v prometu pojavljajo na vseh avtocestnih krakih po državi, ker se tovorna vozila sama niso pravočasno izločila iz prometa. Ponoči so bili zato na posameznih odsekih avtocest več urni zastoji, vozniki pa so noč preživeli v vozilih.

Policija za številne težave krivi voznike tovornih vozil in Dars


Veliko voznikov se je včeraj in danes pritoževalo nad delom policistov, ki naj ne bi pravočasno izločali tovornih vozil iz prometa, zaradi katerih je prihajalo do zastojev na cestah.

Policija je zatrdila, da ni odgovorna za številne nevšečnosti in zastoje na cestah. Po mnenju policistov bi se morali, po odredbi, v snežnih razmerah vozniki tovornih vozil sami izločiti iz prometa. Poudarili so tudi, da je na nekaterih cestnih odsekih premalo mest za izločanje. V takih primerih naj bi bila dolžnost Darsa, da o tem obvesti policijo, ki nato izloči vozila na primernih mestih.

Policijske patrulje so do sedaj kaznovale le sedem voznikov, ker se niso izločili iz prometa ter osem voznikov, zaradi neustrezne opreme vozila.

Na Gorenjskem večino težav zaradi snega že odpravili


Na Gorenjskem je v ponedeljek popoldne in v noči na torek močno snežilo, zjutraj pa je sneženje ponehalo in stanje se je umirilo.

Največ snega je zapadlo na višjeležečih območjih zgornje Gorenjske, v Ratečah na primer skoraj 60 centimetrov. Več deset centimetrov pa je visoka snežna odeja tudi drugod po Gorenjskem, kjer je sneženje že ponehalo.

Močno sneženje in novozapadli sneg tik pred začetkom pomladi, ko so mnogi vozniki na vozilih zimske pnevmatike že zamenjali z letnimi, sta v ponedeljek popoldan botrovala številnim zdrsom. Zaradi njih je bil močno oviran promet na gorenjski avtocesti in magistralki, kjer so nastale več kilometrov dolge kolone.

Po naporni noči so delavci Cestnega podjetja Kranj splužili večino gorenjskih cest, ki so sedaj normalno prevozne. Zastoj pa je zjutraj nastal le na gorenjski magistralki, saj je na viaduktu Peračica prišlo do naleta treh vozil, zato je promet nekaj časa tekel izmenično enosmerno.

Še vedno pa ni povsod urejena oskrba z električno energijo, ki je bila prekinjena zlasti na območju Jesenic in Tržiča. Tam so delavci Elektra Gorenjske oskrbo že uredili, brez elektrike pa so še vedno v Cerkljah, Kokri, Pšenični Polici in Mavčičah, so povedali na Regijskem centru za obveščanje Kranj.

Na Koroškem "odrezani od sveta"

Zadnje sneženje je na Koroškem povzročilo zelo veliko težav v prometu in na električnem omrežju. Po dolinah je zapadlo od 15 centimetrov v Dravski pa do 50 centimetrov snega v Mežiški dolini, največ težav pa imajo vzdrževalci električnega omrežja, saj je trenutno po podatkih Elektra Celje brez električne energije še okoli 15.000 odjemalcev iz Mislinjske in dela zgornje Dravske doline. Glavne ceste so normalno prevozne, razen ceste Podvelka - Ribnica na Pohorju, ki je zaradi zemeljskega plazu zaprta.

Težave na električnem omrežju povzroča padajoče drevje in vejevje, ki se lomi pod težo mokrega snega. Prekinitve dobave električne energije so se začele že v ponedeljek čez dan, ko je na Koroškem začelo snežiti, in nadaljevale vso minulo noč. Stanje se vseskozi spreminja, vzdrževalci so na terenu. Trenutno je na prreskrbovalnem območju Slovenj Gradec, ki obsega področje Mežiške doline, Radlje in okolice, Vuzenice z okolico, Razbor in Kotlje brez napetosti 150 transformatorskih postaj s 3000 odjemalcev.

V Ljubljani do jutra tudi več kot 30 centimetrov snega

Snežna odeja v prestolnici je različno debela, do 7. ure zjutraj je na Viču zapadlo 25 centimetrov, v Šiški 30 centimetrov snega, v višje ležečih predelih pa tudi več. Ceste so trenutno mokre, ponekod so še ostanki snežne brozge na cestišču, vendar so vse prevozne, poudarjajo v podjetju KPL, ki v Ljubljani izvaja zimsko službo.

Zaradi močnega sneženja je v ponedeljek zvečer začelo prihajati do izpadov električne energije tudi na celotnem oskrbovalnem območju Elektra Ljubljana (Ljubljana z okolico, Trbovlje, Kočevje in Novo mesto). Trenutno je brez električne energije 3000 odjemalcev na področju Moravč, Tuhinja, Most, Dragomera, Horjula, Dobrega polja, Babnega polja, Podtabora, Šentjerneja, Trebnjega, Dolenjskih Toplic, Izlak, Kanderš, Trbovelj, Hrastnika, Poljanske doline in Radeč, so sporočili iz Elektra Ljubljana.

Na Elektru Ljubljana pričakujejo, da bodo okvare odpravljene danes. Na področju Hrastnika povzroča posebno težavo neprehoden teren, zato se bodo popravila zavlekla v večerne ure. Z izpadi električne energije je bilo prizadetih okoli 80.000 odjemalcev električne energije.

Janković delavcem zimske službe ponoči razvozil tudi malico

Ljubljanski župan Zoran Janković je minulo noč na terenu spremljal delo zimske službe. Kot je dejal na današnji redni tiskovni konferenci je z njihovim delom zadovoljen, saj je bila Ljubljana dobro počiščena in pogoji na cesti so bili prijetni, čeprav se je čiščenje odvijalo v težkih razmerah, saj so delo med drugim ovirala parkirana vozila. Delavcem zimske službe je župan s sodelavci ponoči razvozil tudi malico.

Nočna čistilna akcija je bila prva večja v letošnjem letu. Pred tem so le enkrat opravili posipanje cest. Zimsko službo mesto plačuje glede na opravljena dela, je danes pojasnil župan. Milejša zima se bo verjetno poznala tudi v končnem poračunu, čeprav je bil Janković danes s številkami zadržan in je pojasnil, da bodo z njimi počakali še do 1. maja, po tem pa res računajo, da ne bo več snega.

Pluženje cest je potekalo glede na kategorizacijo, od najpomembnejših prometnic do manjših ulic. Letos jih sneg ni presenetil, čeprav se je uradno zimska služba končala 15. marca, je poudaril župan. V javnem podjetju KPL so očitno dobro spremljali vremensko napoved in jo tudi upoštevali, je še dodal.

Ponoči je župan govoril tudi z nekaterimi vozniki avtobusov LPP, ki so bili s stanjem na cestah prav tako zadovoljni. "In če so oni lahko mirno pravili svoje vožnje, to pomeni da je bilo čiščenje res dobro opravljeno," je ocenil Janković, ki je ponoči preveril stanje na cestah na območju Šiške, Most, Fužin, Bežigrada, Centra in dela Viča.

Sneg tudi na mariborskem območju povzročil težave

Novozapadli sneg je tudi na širšem mariborskem območju povzročil težave v prometu in še posebej v oskrbi z elektriko. Podrta drevesa so poškodovala električne vode, zato je brez elektrike ostalo večje število uporabnikov. Po podatkih Elektra Maribor je sneg največ težav povzročil na območju Ptuja in Slovenske Bistrice. Terenske ekipe naj bi večino težav odpravile čez dan.

V Prekmurju težave povzročila drevesa na cesti

Po podatkih Delovega dopisnika iz Prekmurja Ivana Gerenčerja je v Prekmurju na ravenskem delu zapadlo do sedem centimetrov snega, nekoliko več, do deset centimetrov, ga je na Goričkem. Ponoči se je zaradi sneženja na lokalnih cestah podrlo nekaj dreves, ki so padla na vozeča vozila, vendar je k sreči nastala samo gmotna škoda. Komunalni delavci so drevesa že odstranili. Cesta med Mursko Soboto in Noršinci je zaprta, obvoz je urejen, sicer pa so vse ostale ceste prevozne.

Burna noč na Celjskem

Na Celjskem je zapadlo od 15 do 60 centimetrov snega, največ na območju Mozirja in v višje ležečih predelih. V samem Celju in okolici je zapadlo od 15 do 35 centimetrov snega, na Kozjanskem do 35 centimetrov, na območju Slovenskih Konjic 35 do 50 centimetrov in na območju Rogaške Slatine 20 do 40 centimetrov snega.

Sneg je preglavice včeraj povzročal tudi na štajerski avtocesti v smeri proti Ljubljani. Na Vranskem je namreč obtičalo več tovornjakov. Razmere so se do jutra umirile, promet sedaj po avtocesti poteka normalno.

Na območju Elektra Celje je bilo do 12. ure brez napetosti okrog 385 transformatorskih postaj, ki oskrbujejo okoli 7700 odjemalcev. Težave v oskrbi z električno energijo so se na Celjskem začele že v ponedeljek zvečer, ko je pričelo močnejše snežiti. Dežurne ekipe se trudijo vzpostaviti normalne napetostne razmere, so sporočili iz Elektra Celje.

Na preskrbovalnem območju Celja, ki zajema področje Laškega in okolice, Jurkloštra, Rimskih Toplic, Zgornje Savinjske doline in del Podčetrtka, je brez napetosti še 145 transformatorskih postaj oz. 2900 odjemalcev.

Postojna: Na območju Nanosa do 40 centimetrov snega

Po navedbah Delove dopisnice iz Postojne Klare Škrinjar na širšem območju Postojne še vedno sneži, ceste pa so večinoma kopne in splužene. Največ težav povzroča težak sneg, ki lomi veje in upogiba drevesa, zlasti na cesti čez Vremščico in na cesti proti Predjami, manj pa na Pivškem. V povprečju je sicer zapadlo 25 centimetrov snega, največ na območju pod Nanosom – od 30 do 40 centimetrov, najmanj pa v Ilirski Bistrici, in sicer le dva do tri centimetre. Še vedno sneži tudi na območju Loške doline in Blok, kjer je snega že skoraj pol metra, na Cerkniškem, kjer je snega od 20 do 30 centimetrov, pa je prenehalo snežiti. Ceste so kopne in splužene.

Na avtocesti na Golem vrhu obtičalo 40 kamionov

Tudi na območju Brkinov in Krasa je zvečer začelo močno snežiti, ponekod pa je svoje dodal še veter. Cesto so za tovornjake zaprli ob 20.30 in pričeli z izločanjem. Kljub trudu policistov, delavcev na cesti in avtocesti je prišlo do večjih zastojev v prometu. Najhuje je bilo na avtocesti na Golem vrhu, kjer je obtičalo okoli 40 kamionov. Težave so bile tudi na regionalni cesti Kozina Starod. Ob 5.00 uri so se razmere nekoliko izboljšale, tako da se je promet sprostil.

Na severnem Primorskem sneg ne povzroča večjih težav

V višje ležečih krajih na severnem Primorskem je od ponedeljka popoldan v povprečju zapadlo okoli 35 centimetrov snega. Promet ponekod še ovira zaradi mokrega snega upognjeno vejevje dreves, a je večina cest že normalno prevoznih.

V drugih delih Primorske je bilo ob osmi uri še vedno brez električne energije 995 odjemalcev na območju Sežane, Ilirske Bistrice, Pivke in Kozine. Ekipe so že na terenu in se trudijo odpraviti težave, škoda pa še ni natančno določena, so še povedali na Elektro Primorska.

V JV Sloveniji sneg ovira promet in oskrbo z elektriko

Ceste na področju Dolenjske, Bele krajine in Posavja so še vedno delno zasnežene, promet pa je na določenih odsekih, zlasti v višje ležečih legah, še vedno oviran. Večji zastoji v prometu so se v zgodnjih jutranjih urah predvsem zaradi težav v tovornem prometu pojavljali zlasti na avtocestnem odseku pri Višnji gori ter tudi na posameznih cestah v smeri Novega mesta proti Beli krajini. V posameznih dolenjskih naseljih pa je še vedno motena oskrba z električno energijo.

Na območju Krškega oz. na področju Planine pri Sevnici, Mokronoga in okolice, okolice Krškega in Brežic, je brez napetosti 1800 odjemalcev oziroma 90 transformatorskih postaj.

Previdno na cestah


Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je sneženje po Sloveniji večinoma ponehalo. Avtoceste, glavne ceste ter regionalne ceste so večinoma splužene in posute.

Cesta Črni vrh - Col - Ajdovščina je zopet normalno prevozna za vsa vozila.

Na primorski avtocesti sta od Senožeč proti Razdrtem v smeri Ljubljane zaradi dvigovanja prevrnjenega tovornega vozila zaprta počasni in vozni pas.

Na mejnih prehodih Ljubelj, Predel in Jezersko je obvezna uporaba verig. Na Jezerskem pa je za tovorna vozila nad sedem ton in pol ter avtobuse promet celo prepovedan. Cesta čez prelaz Vršič in cesta čez Korensko sedlo sta zaprti.

Nevarnost snežnih plazov

Zaradi obilnega sneženja se je zelo povečala nevarnost snežnih plazov v gorah. Agencija RS za okolje (ARSO) je zato za Julijske Alpe, kjer je v zadnjih dobrih 24 urah zapadlo od 30 do 80 centimetrov snega, dvignila nevarnost proženja snežnih plazov na četrto stopnjo po evropski petstopenjski lestvici. Na večini strmih pobočij je namreč snežna odeja slabo stabilna. Nevarnost plazov se v prihodnjih dneh zaradi nizkih temperatur najverjetneje ne bo znižala.

Zamude tudi v železniškem prometu, na Brniku ni posebnih zamud

Novozapadli sneg je številne nevšečnosti povzročil tudi v železniškem prometu. Nekateri vlaki so zjutraj zamujali tudi do dve uri. Največji problemi so pri povezavah z Avstrijo, ker so železniške povezave z avstrijsko Koroško in avstrijsko Štajersko zaprte zaradi izpada elektrike. Tam zato delujejo le avtobusne povezave. Pregled zamud v notranjem in mednarodnem prometu si lahko ogledate na spletni strani Slovenskih železnic.

Na brniškem letališču zaradi zapadlega snega in sneženja ni posebnih zamud letov.