Policija Novicam: Postanite špeckahla

Reda na svojem dvorišču ne vzdržujejo, lahko pa jim ga drugi.

Objavljeno
03. november 2011 06.38
Posodobljeno
03. november 2011 07.11
A. L.
A. L.

LJUBLJANA – Pred svojim pragom je najtežje pomesti. Kot smo poročali, so nedavno pred policijsko postajo na Griču obiskovalci parkirali kar po pločnikih, kar zakon jasno prepoveduje. Kljub temu pa niti eden od kršiteljev ni bil kaznovan, pa čeprav se je vse dogajalo pred nosom policije.

Policija: Če želite, jih prijavite

Z ljubljanske policijske uprave so nam enostavno odgovorili: »Fotografija, ki ste jo posredovali, prikazuje del dovozne ceste na Postajo prometne policije Ljubljana (policijska postaja je na Griču, kjer je promet je zelo redek, pločnik je dolg nekaj 10 metrov). Zakon o prekrških predvideva, da se lahko oškodovanec (denimo priča ali v tem primeru avtor članka in fotografij ima pravico nastopiti kot oškodovanec) pisno izjasni o prekršku, na podlagi katerega policija preveri elemente prekrška in ukrepa v skladu zakonodajo.«

Skratka, če poenostavimo: policija pred stavbo policije ne opravlja svojega dela, če pa želimo, lahko na našo pobudo začnejo postopek.

Kaj dela policija?

»Naloge policije so povezane tudi z urejanjem prometa. Delo policije je predvsem usmerjeno v odkrivanje prekrškov, ki so najpogostejši vzrok za prometne nesreče. Prav tako pa policija ukrepa zoper kršitelje drugih prekrškov (kot denimo za parkiranje). Parkirnih mest v naseljih (recimo v Ljubljani ob stanovanjskih naseljih) primanjkuje, kar pa ni opravičilo, da posamezniki parkirajo kjer koli (na primer na prehodih za pešce, pred garažami, na intervencijskih poteh, pločnikih ... ), še posebno pa ne na mestih, kjer je frekvenca prometa (pešci, vozila ... ) velika. Policija (in po naših podatkih tudi mestno redarstvo) lahko ukrepa (za vse prekrške) ob neposredni zaznavi ali pa po obvestilih občanov,« so v odgovoru še sporočili z ljubljanske policijske uprave.