Policija za 21. stoletje

V novi številki Dela Mag preberite kakšne spremembe se obetajo policiji, kakšne razmere vladajo v vodstvu Elesa ter kakšne so nove tržne niše novodobnih kriminalcev.

Objavljeno
06. september 2009 23.56
Mateja Babič
Mateja Babič
Ljubljana - Slovenska policija je iz osamosvojitvene vojne prinesla toliko moralnega kapitala, da se skoraj dve desetletji nihče ni lotil njene temeljite prenove. A časi so danes zelo drugačni kot leta 1991. Če so takrat može postave razumeli predvsem kot pendrek države, s katerim ta varuje red in mir na svojem ozemlju, se morajo policisti danes spopadati na primer tudi s takrat malo znanim gospodarskim kriminalom.
Predvsem gospodarski kriminal in korupcijo so imeli očitno v mislih pisci novih predpisov, s katerimi nameravajo policijo pripraviti na spopad z novimi časi. Zelo pomembne so se jim zdele tudi človekove pravice. Vendar je policija velik sistem, kjer se križa veliko interesov in kjer bo vsak od brezštevilnih šefov krčevito branil svoj položaj. Zato bodo spremembe - prinesle naj ne bi nič manj kot novo policijo - številni gotovo pričakali na nož. O tem, kaj se bo spremenilo, smo se pogovarjali z državnim sekretarjem na notranjem ministrstvu Goranom Klemenčičem, glavnim pripravljalcem obetajoče se policijske reorganizacije. Načrte o novi policiji sta komentirala nekdanji poveljnik miličnikov Pavle Čelik in nekdanji generalni direktor policije Marko Pogorevc. Oba se strinjata, da so spremembe nujne, vendar predvsem drugi ni prepričan, da so načrtovane tudi prave.

Nova politika na Elesu

Mineva pet mesecev, odkar je novi nadzorni svet Elesa pod vodstvom Andreja Ribiča odstavil direktorja Vitoslava Türka in na njegovo mesto imenoval zastopnika podjetja Milana Jevšenaka, ki je pred leti družbo zapustil ravno zaradi spora s predhodnikom. Türku so očitali sumljive poslovne poteze, neustrezno zaposlovanje in slab odnos do zaposlenih. Pozanimali smo se, ali je pod novo metlo kaj drugače? Kot vse kaže - ne. Razmere so že na začetku poletja postale tako napete, da so o odnosih vodstva do zaposlenih razpravljali na svetu delavcev, ki je na seji sredi junija sprejel sklep, da »na podlagi informacij, ki jih dobiva od zaposlenih, ocenjuje, da je splošno vzdušje na Elesu trenutno slabo. Posamezne kadrovske poteze vodstva družbe, poseganje nepooblaščenih oseb v neposredno vodenje družbe ter javno izrečene posplošene trditve o tem, da se v Elesu do zdaj ni še nič naredilo, da v Elesu nihče ne dela, da v Elesu nihče nič ne zna in da v Elesu zaposleni samo grejejo stolčke, vznemirjajo zaposlene, med njimi širijo nezadovoljstvo in so po mnenju sveta delavcev celo žaljive za zaposlene«.

Tržna niša novodobnih kriminalcev

Če se organi pregona lahko pohvalijo, da na nekaterih področjih število kaznivih dejanj vsaj malo upada, pri računalniški kriminaliteti ugotavljajo nekajkraten porast. Pred leti so krožile diskete s piratskimi računalniškimi programi in igricami, pri čemer so bili oškodovani v glavnem razvijalci programske opreme, v digitalni dobi in ob razcvetu svetovnega spleta pa so žrtve prav vsi. Razlogov je več. Računalnik je postal tako rekoč življenjski sopotnik, prenos informacij in vse vrste poslovanja po spletu so se razširili kot kuga. Bančno poslovanje iz domačega naslanjača, ki je še pred desetletjem veljalo skoraj za fikcijo, je danes običajno. Še tako dober informacijski sistem pa je lahko ranljiv. In prav tu so novodobni kriminalci našli »tržno« nišo.

Več v Delo Magu