Policijo bo začasno vodil Karol Turk

Vodenje bo prevzel v ponedeljek.

Objavljeno
27. september 2012 15.15
tre*PU MARIBOR
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si

Ljubljana - Vodenje policije bo v ponedeljek za čas do imenovanja novega generalnega direktorja policije prevzel Karol Turk. Jutri mu jih bo predal Janko Goršek, ki je 8. avgusta odstopil s položaja, so sporočili z Generalne policijske uprave. Goršek ostaja v policiji, medtem ko posebna komisija še odloča o primernosti Stanislava Venigerja za direktorja.

Ministrov kandidat Stanislav Veniger

Minister Gorenak pa je pred enim tednom posebni komisiji za podajo mnenja o ustreznosti kandidata za generalnega direktorja policije predlagal Stanislava Venigerja.

Komisija svojega mnenja še ni podala, so za STA potrdili na Generalni policijski upravi, časa za to ima sicer 30 dni.

Zato bo vodenje policije kot vršilec dolžnosti direktorja začasno prevzel namestnik generalnega direktorja policije Turk, ki je sicer tudi bil med prijavljenimi kandidati na razpis za direktorja in je bil večkrat v medijih omenjen kot zelo verjetni novi direktor.

Na razpis se je poleg Venigerja sicer prijavilo še pet kandidatov. Gorenak je takrat povedal, da je bila večina kandidatov dobrih, za Venigerja pa se je odločil zato, ker ocenjuje, da je za sedanji čas zahtevnega vodenja policije glede na njegove kompetence najbolj primeren za omenjeno mesto.

Goršek je avgusta odstopil s položaja zaradi, kot je pojasnil, različnih pogledov, ki jih imata z ministrom za notranje zadeve Vinkom Gorenakom na prihodnje vodenje policije.

Goršek kot v. d. direktorja vodenje policije prevzel februarja 2009, s polnim mandatom pa je nastopil funkcijo julija isto leto. Generalni direktor policije se imenuje za dobo petih let z možnostjo enkratnega ponovnega imenovanja.