Policijska stavka doslej ni vplivala na delo s prebežniki

Predstavniki policijskega sindikata: »Ne bomo pustili, da vlada še poslabšuje razmere v policiji.«

Objavljeno
18. november 2015 20.37
Begunci
Mario Belovič, notranja politika, Janoš Zore, Brežice
Mario Belovič, notranja politika, Janoš Zore, Brežice
Ljubljana, Brežice – Kljub začetku stavke je delo s prebežniki danes na južni meji potekalo normalno. V 12-urni izmeni se na območju PU Novo mesto, kjer popišejo okoli 90 odstotkov vseh prebežnikov, s tujci ukvarja okoli 220 slovenskih policistov, 12 tujih in 16 carinikov.

V Posavju, kjer je 20 registracijskih mest na železniški postaji Dobova, 18 v centru Dobova Livarna, šest na Obrežju in štiri v Brežicah, splošna stavka policistov ni vplivala na prehod prebežnikov. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič zatrjuje, da bo tako tudi ostalo: »Kolegice in kolegi bodo še naprej izvajali naloge v zvezi z migranti, kot so jih do zdaj. Od tega je verjetno odvisna celovitost Evrope, in ne samo Slovenije.« Stavkovni ukrepi pri delu s prebežniki niso načrtovani, saj sta, pravi Uroševič, »na prvem mestu življenje in zdravje ljudi, to mora biti sveto tudi nam. Naši ukrepi so usmerjeni proti vladi.«

Kljub temu Uroševič ne izključuje možnosti, da bi se ob zaostritvi odnosa z vlado za skrajni ukrep – v kolektivni pogodbi je dovoljen dvodnevni dopust brez soglasja delodajalca – odločil tudi kateri izmed okoli 440 slovenskih policistov, ki se na območju PU Novo mesto vsak dan ukvarjajo s prebežniki. Policisti čakajo na navodila sindikatov. »Dokument za odobritev dvodnevnega dopusta, ki nam pripada brez omejitev vodstva policije, smo podpisali. Ne vemo pa, ali se bo sindikat za ta ukrep odločil,« nam je dejal posavski obmejni policist. Če bi se to zgodilo, je odločitev za stavko tudi za 440 policistov, vsak dan vpetih v delo s prebežniki, odvisna od njih samih, pravi Uroševič.

Varnost se lahko zagotavlja le z varnostnim sistemom, ki je celovito urejen, vlada pa nadaljuje slabšanje razmer v policiji, meni Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije. Temu so se po njegovih besedah v obeh policijskih sindikatih pripravljeni odločno upreti, cilj stavke pa je tudi to, da preprečijo vladi, da bi še naprej slabšala položaj policistov.

Slovenija je po terorističnih napadih v Parizu poostrila nadzor na južni meji. Po besedah inšpektorja oddelka za državno mejo in tujce na PU NM Bojana Tomca popis tujca zdaj traja od dve do tri minute: »Policisti vnesejo osebne podatke in fotografijo prebežnika v računalniški sistem, kjer se avtomatično preverijo v nacionalni in Interpolovi bazi; če imajo tujci potni list, je možno elektronsko branje podatkov. Sledi odvzem prstnih odtisov. Pred registracijo opravimo tudi varnostni pregled – podrobni pregled prtljage in ljudi.«