Policijski sindikat sklenil dogovor z Virantom

V policijskem sindikatu so z ministrom Virantom podpisali skupno izjavo. Vlada je izrazila potrebo po nadaljnjih usklajevanjih. Sindikat pa je stavko preložil do konca januarja prihodnje leto.

Objavljeno
13. december 2006 18.02
Greor Virant
Ljubljana/Krško – Policijski sindikat Slovenije (PSS) je na današnji seji sveta z ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom podpisal skupno izjavo, v kateri Virant predlaga, da se predstavniki policijskega sindikata poskušajo dogovoriti z ostalimi sindikati javne uprave, takoj po novem letu pa se dogovorijo za skupni sestanek z vsemi sindikati. Glede na današnji dogovor bo vlada do konca januarja 2007 opravila temeljito analizo spornih delovnih mest in predlagala uravnilovko ali diferenciacijo.

Na omenjenem skupnem sestanku naj bi predstavili argumente vseh zainteresiranih sindikatov glede uvrstitve v sistem orientacijskih delovnih mest in nazivov, ki ga zagovarjajo sindikati.

V skupni izjavi so tudi zapisali, da se v panožni kolektivni pogodbi lahko pogovarjajo o diferenciaciji v poklicu policista ter se dogovorijo za en plačni razred višje za skupine bolj izpostavljenih policistov oz. o dodatkih k plačam zaposlenih v primeru časovno omejene izpostavljenosti.

Za slednje pa je potrebna sprememba zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki jo vlada podpira, je dejal Virant. Kot je poudaril, je vladi v primarnem interesu, da sindikati v javni upravi dosežejo skupni dogovor, ter da med njimi ne pride do razdora. "Če do dogovora ne bo prišlo, pa bo morala vlada to presekati," je poudaril Virant.

Policijski sindikat zamrznil priprave na stavko

Policijski sindikat je tako za en mesec zamrznil priprave na stavko, je na današnji seji sveta v Krškem sklenil policijski sindikat. Kot je opozoril predsednik sindikata Branko Prah, bo sindikat ob nespoštovanju današnjega dogovora z ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom ob koncu januarja nadaljeval s pripravami na stavko.

Policijski sindikat je v drugem delu današnje seje sveta določil stavkovni odbor, ki bo po besedah predsednika sindikata Praha skrbel za nadaljnje aktivnosti ob morebitnem nespoštovanju skupne izjave, ki jo je policijski sindikat danes podpisal z ministrom Virantom.

"Stavkovni odbor bo pripravil vse za uresničitev stavke, če bo to potrebno," je poudaril Prah. Kot je dejal, tudi pri pripravi usklajevanj in pogajanj z ostalimi sindikati v javni upravi glede njihovih prizadevanj po višjih plačah policistov pričakuje Virantovo pomoč, saj pričakuje veliko težav pri dogovarjanju s temi sindikati.

Svet PSS z današnjimi sklepi uresničuje decembrsko resolucijo sindikata, med katero sodijo priprave na vse oblike sindikalnega boja. V sindikatu so soglasno sprejeli sklep, da do 15. januarja 2007 stavkovni odbor pripravi stavkovna pravila in stavkovne zahteve.

Prah je danes tudi izrazil zadovoljstvo, da so se pogovori premaknili z mrtve točke, po končanih pogajanjih glede plač pa se nameravajo v sindikatu posvetiti tudi prizadevanjem za izboljšanje delovnih pogojev policistov.

Dogovor med vlado in sindikati javnega sektorja ni podpisan

Pogajalski skupini vlade in sindikatov javnega sektorja pa po štirih urah usklajevanja vendarle nista podpisali dogovora o načinu nadaljevanja pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe za javni sektor, s katerim bi zamrznili pogajanja o plačnih razredih in začeli pogajanja o dodatkih k plači. Minister Virant meni, da je krivda za to izključno na sindikalni strani. Dogovorili so se, da bodo oblikovali delovno skupino, ki bo pripravila nov predlog dogovora, je dejal Virant.

Sprva je kazalo, da bo dogovor podpisan brez Konfederacije sindikatov javnega sektorja, a je med torkovo javno sejo konference konfederacije prišlo do dogovora z ministrom Virantom. Vlada je tako sindikalni strani danes v podpis poslala predlog dogovora, ki je bil po besedah predsednika konfederacije Branimirja Štruklja sicer osnovan na torkovi obljubi ministra, vendar zanje ni bil sprejemljiv, saj ni eksplicitno navajal, da je njihovo pogajalsko izhodišče enakopravno z vladnim in s stališčem pogajalske skupine.

Vodja pogajalske skupine sindikatov Drago Ščernjavič pa je po današnjih usklajevanjih pojasnil, da je 13 sindikatov od 23 že podpisalo dogovor, ki je bil usklajen 6. decembra. Pričakuje, da ga bodo ostali sindikati razen petih, združenih v konfederaciji, podpisali do četrtka do 12. ure. Ob 13. uri pa namerava Ščernjavič dogovor, podpisan s strani sindikatov, odnesti v podpis še ministru. Šele potem bo po Ščernjavičevem mnenju mogoče reči, ali je dogovor podpisan ali ni.