Brglez: Spor je možno rešiti le za pogajalsko mizo

Okoli tri tisoč uniformiranih policistov se je zbralo pred vladnim poslopjem, kjer so z glasnimi vzkliki izrazili svoje zahteve.

Objavljeno
09. december 2015 17.22
Posodobljeno
10. december 2015 05.00
policisti
Ma. F., Ma. V., Pi. K.
Ma. F., Ma. V., Pi. K.

Ljubljana – Pred vladnim poslopjem se je zbrala množica uniformiranih policistov, ki se je nato odpravila še pred parlament in finančno ministrstvo. Po navedbah organizatorjev jih je bilo skoraj 3000. Z glasnimi vzkliki in piščalkami so izrazili svoje zahteve, nato pa v Tivoliju shod končali, piše STA.

Prihod iz Tivolija, kjer so se policisti zjutraj zbrali, pred poslopje vlade so pospremili z bobni, svoje zahteve pa izrazili tudi z glasnimi vzkliki in piščalkami. Nosili so transparente s sporočili vladi. Napisi na njih so se začeli z »Dovolj nam je«, med drugim pa so sporočali: »Mi bomo poskrbeli za varnost Slovenije, vi pa poskrbite za našo eksistenco«, »Poznaš, vlada, svoj dolg?«, »Pošteno plačilo za pošteno delo«.

S protestnim shodom, ki sta ga organizirala Policijski sindikat Slovenije (PSS) in Sindikat policistov Slovenije (SPS), želijo javnosti in predvsem vladi pokazati, da so enotni in odločeni vztrajati pri uveljavitvi zapisanih zavez. Nekaj zadnjih so na shodu tudi prebrali.

Med drugim zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je tudi povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovna in zaščitna oprema, ki jim bo omogočala varno delo.

»Sram nas je, ko pogledamo plačilne liste«

Predsednik PSS Radivoj Uroševič je poudaril: »Ni nas sram nositi uniformo, sram pa nas je, ko pogledamo plačilne liste.« »Vlade naj ne bo strah, dokler smo tukaj, strah naj jo bo, ko nas ne bo več tukaj,« pa je dejal predsednik SPS Zoran Petrovič.

Uroševič in Petrovič sta na recepciji vlade predala album fotografij iz akcije Tudi mi smo sindikat, s katero so zaposleni v policiji in na ministrstvu množično podprli sindikata pri prizadevanjih za izboljšanje socialnega in delovnopravnega statusa vseh zaposlenih v policiji in na ministrstvu.

Ob vrnitvi na ulico sta pojasnila, da vlada za njihove zahteve nima časa, da pa sporoča, da so jih slišali. Zato sta policiste pozvala, naj bodo še bolj glasni. Ti so se odzvali s skandiranjem »Kdor ne štrajka, ni policaj«.

Nato se je množica policistov odpravila pred parlament, kjer sta se Uroševič in Petrovič dogovorila za sprejem pri predsedniku DZ Milanu Brglezu. Množica policistov se je nato odpravila še pred ministrstvo za finance, shod pa so nato končali v Tivoliju.

Kot je v izjavi za medije pojasnil Petrovič, so se današnjega shoda udeležili policisti, ki so dela prosti. Poudaril je, da ne bodo odnehali in da se bodo lahko zbrali v še večjem številu, pridružili pa se jim bodo tudi državljani, ki jih podpirajo. Ti so po njegovih besedah nezadovoljni, ker vidijo, da se ignoranca in nespoštovanje pravil začneta pri prvem človeku v tej državi, ki je odgovoren. Pri tem je spomnil, da je bil postulat predsednika vlade Mira Cerarja ob volitvah spoštovanje socialnega dialoga in pravne države. »Ampak to, kar vidimo, je daleč od tega, kar bi moralo biti,« je dejal.

Na shodu vsi policisti, ki ne opravljajo nujnih nalog

Petrovič je tudi pojasnil, da so kljub prepovedi oblekli najlepšo obleko, ki jo imajo, in jo s ponosom oblečejo. Po Uroševičevih besedah so kljub prepovedi na shod prišli v uniformah, saj se s tem ne obremenjujejo. »Od tega ne bomo odstopali, pripravljeni smo zato ali plačati kazen ali sprejeti kakršnekoli druge sankcije,« je poudaril Uroševič.

Policisti naj po navedbah vodstva policije uniform ne bi smeli nositi na protestnem shodu. Policisti smejo nositi uniformo na delu, na poti na delo oziroma z dela in na svečanih dogodkih, ki so povezani z delom ali promocijo policije, pojasnjujejo na policiji. Zato bodo vodstvo policijskih sindikatov ponovno opozorili, da gre pri nošenju uniforme na današnjem protestnem shodu za nespoštovanje zakonodaje in zlorabo sindikalnega boja, so sporočili iz vodstva. Nošenje po njihovih navedba ureja pravilnik, njegovo kršenje pa ni sankcionirano. 

Glede sprejema pri Brglezu je Uroševič dejal, da bo očitno potrebno, da se z zahtevami policistov seznanijo tudi predstavniki ljudstva in pristojni odbori DZ, »ki lahko na neki način vsaj napotke dajo vladi, kako lahko reši naše težave oziroma izpolni tisto, k čemur so se že davno zavezali«.

Na današnji shod so po Uroševičevih besedah prišli vsi policisti, ki ta trenutek ne opravljajo najbolj nujnih nalog tako na meji kot v notranjosti države. »Verjetno bi jih bilo še več, če ne bi bilo zaposlovanje in usposabljanje kolegic in kolegov v teh zadnjih 20 letih postavljeno na stranski tir. V tem trenutku je policistov, ki skrbijo za varnost v notranjosti države, manj kot leta 1990 in to je alarm, da je treba čim prej storiti nekaj tudi na tem področju,« je poudaril.

Brglez sprejel predstavnike policijskih sindikatov

Milan Brglez je po srečanju s predstavniki policijskih sindikatov poudaril, da razume njihove zahteve, hkrati pa se zaveda tudi javnofinančnih omejitev v državi. Prepričan pa je, da je možno ta spor rešiti le za pogajalsko mizo. Policisti sicer vabilo na nadaljevanje pogajanj še pričakujejo.

Spora med policisti, ki stavkajo od 18. novembra, in vlado po Brglezovih besedah ni mogoče rešiti niti na ulici niti prek medijev, »ampak predvsem na ta način, da se obe strani usedeta, spoštljivo pogovorita in vidita tisto, kar je v danih okvirih možno narediti«. »Dani okviri pa seveda predpostavljajo tudi vse tisto, kar so prejšnje vlade v imenu te države naredile,« je dejal Brglez v izjavi za medije po srečanju.