Policisti nadaljujejo stavko, pogajanja zastala

Stavkovni odbor še vedno kritičen do Cerarjevega odziva: »Provokacija brez primere v novejši zgodovini.«

Objavljeno
19. november 2015 17.30
acr Policija
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Policisti nadaljujejo stavko. Kot je sporočil policijski stavkovni odbor, aktivnosti potekajo v skladu s pravili obeh sindikatov, doslej pa niso zaznali nobenih nepravilnosti. Pogajalski proces je medtem zastal, dokler vladna pogajalska skupina na vladi ne pridobi ustreznega mandata. Kot so pojasnili v stavkovnem odboru, je sindikalna stran pred zadnjih krogom pogajanj podala skupne stavkovne zahteve, jih dodatno obrazložila, ter še naprej vztraja, da se tudi vlada do vseh stavkovnih zahtev opredeli.

Iz notranjega ministrstva so nam posredovali izjavo ministrice Vesne Györkös Žnidar, ki pravi, da z obema policijskima sindikatoma vodi konstruktiven, odprt in strpen dialog, zaradi česar se ji zdi pomembno, da čim prej pridobi celovit mandat za nadaljevanje pogajanj.

Vesna Györkös Žnidar meni, da v tem trenutku ni pomembno, ali je policijska stavka prišla ob primernem času ali ne, saj je glede na zaveze prejšnjih vlad legitimna in zakonita. Ob tem pa ministrica ni pozabila poudariti, da je »aktualna vlada prva po mnogih letih, ki je prepoznala vlogo in pomen policije kot enega najpomembnejših členov notranje varnosti«.

»Vlada je sledila tudi mojim zahtevam po dodatnih zaposlitvah, tudi proračun MNZ za naslednji dve leti je odraz ne le mojih naporov za izboljšanje finančnega stanja osiromašele policije, ampak tudi ministrstva za finance oziroma celotne vlade, ki se sooča z izjemno zahtevnim javnofinančnim stanjem države. Proračun MNZ, v obliki, v kakršni ga je vlada poslala v državni zbor in ni v izključni funkciji nastalega migracijskega pritiska, prinaša trdno osnovo za zaustavitev stagnacije policije iz preteklih let in z dodatnimi 67 milijoni evrov po mnogih letih pomeni dobro osnovo za razvoj policije v prihajajočih obdobjih,« je zapisala ministrica, ki upa, da bo policija, ki ji zaupa, stavko še naprej zakonito izvajala.

V stavkovnem odboru sicer poudarjajo, da policisti v času stavke izvajajo vse interventne naloge in vse naloge, s katerimi varujejo življenja in varnost ljudi in njihovega premoženja. O stavkovnih ukrepih, ki jih načrtujejo v prihodnjih dneh, pa bodo javnost pravočasno obvestili.

Sicer pa ostajajo kritični do včerajšnjih besed predsednika vlade Mira Cerarja. Ne razumejo jih kot vladno opredelitev do stavkovnih zahtev, »temveč kot žalitev in provokacijo brez primere v novejši zgodovini«.