Policijski sindikat Cerarju: Opravičite se za laž, ki ste jo izrekli

Cerar: Stavka policistov je neodgovorna, nedostojna in sramotna. Policisti sporočajo, da niso edini, ki stavkajo.

Objavljeno
18. november 2015 09.29
Ti. K., Pi. K., Delo.si, STA
Ti. K., Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana — Premier Miro Cerar je stavko policistov v tem času, ko v Evropi vladajo napete varnostne razmere, označil za neodgovorno in nedostojno za policijo. »Edini v Evropi smo, kjer policija stavka, in to je sramota,« je danes dejal Cerar, ki je ne le razočaran, pač pa tudi ogorčen. Je pa vlada danes sklenila, da bo pogajanja s sindikatoma nadaljevala. Policijska sindikata in vse družbene skupine je premier Cerar na današnji novinarski konferenci pozval k zdravemu razumu.

Premier je poudaril, da se je stavka policistov začela kljub temu, da pogajanja še niso končana in da so policisti edini, ki jim je vlada namenila v prihodnjih dveh letih znatna dodatna sredstva. »Gre za izsiljevanje naše države, na kar ne bom pristal ne glede na posledice,« je bil oster Cerar.

Dejal je še, da imajo policijski sindikati za vlado 26 zahtev, denar za njihovo izpolnitev pa bi morala vlada vzeti drugim družbenim skupinam. »Če jim damo ta sredstva, moramo poseči v šolstvo, zdravstvo, socialo, itd.,« je poudaril Cerar in obenem spomnil, da je Slovenija na meji javnofinančne vzdržnosti.

»Cerar naj se opraviči za laž«

Na to so se odzvali v Sindikatu policistov Slovenije, ki od Cerarja zahteva, da se opraviči za laž. Kot navajajo, je bila letos stavka policistov izvedena na Nizozemskem, napovedana pa tudi v Franciji, a jo je njihova vlada pravočasno preprečila. »Vaše trditve so naravnost šokantne, saj kot sramotno dejanje označujete boj upnika, ki z zakonitimi in legitimnimi sredstvi zahteva zgolj izvršitev in poplačilo dolga, istočasno pa hote ali nehote poveličujete dolžnika,
ki ima nesporni dolg, a svojega dolga ne poplača,« sporočajo Cerarju. Ob tem so še enkrat spomnili, da so slovenski policisti 35 odstotkov slabše plačani kot njihovi kolegi v evropskih državah in zavrnili obtožbe, da trenutne razmere izkoriščajo za stavko (celotno pismo objavljamo TUKAJ).

Fank miri

Še pred tem se je odzval generalni direktor policije Marjan Fank in dejal, da aktualne razmere od vseh vključenih zahtevajo poln angažma in odgovorno družbeno delovanje, nikakor pa ni to čas za merjenje moči. »V napetih varnostnih razmerah ni čas za napete izjave niti dejanja.«

Generalni direktor policije od vseh vpletenih in odgovornih pričakuje, da bodo razmere umirjali in ne obratno. Nesporno je, da je bila policija vrsto let finančno, kadrovsko, tehnično zapostavljena v primerjavi z drugimi organi, kar se odraža na slehernem koraku pri njihovem delu. Kljub temu so policisti in policistke ves čas svoje delo in poslanstvo opravljali z vso odgovornostjo in pripadnostjo, na kar kažejo tudi rezultati njihovega dela, je še dodal.

Ukrepi bodo usmerjeni proti vladi ne ljudem

Kot je v izjavi za medije pojasnil predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič, so podporo stavki izrekli dobesedno vsi zaposleni na policiji in na notranjem ministrstvu, na prste bi namreč lahko prešteli tiste, ki so skeptični do načina, s katerim hočejo uveljaviti svoje pravice. Po njegovih besedah so ob 7. uri začeli tako imenovano belo stavko in jo bodo nadaljevali, dokler ne bodo izpolnjene njihove zahteve.

Pri stavkovnih aktivnostih bodo po Uroševičevih zagotovilih budno pazili, da ne bodo s tem prizadeli državljanov. Kot je pojasnil, bodo vsi ukrepi, ki jih bodo izvajali, usmerjeni proti vladi.

Tako je bil po besedah predsednika Sindikata policistov Slovenije Zorana Petroviča usmerjen tudi današnji ukrep. Če od vlade ne bo primernega odziva, bodo po njegovih besedah proučili možnost, da se pred vlado zberejo v veliko večjem številu. Kot je pojasnil, želijo vladi preprečiti, da onesposobi policijo in še nadalje slabša njeno učinkovitost.

Glob ne bodo pisali

Na vprašanje, kakšni bodo ukrepi policistov v stavki, ali, denimo, ne bodo pisali glob, je Petrovič odgovoril, da je to eden od ukrepov, prijaznih do ljudi. Pojasnil je, da so pripravili nabor ukrepov, ki se bodo glede na kooperativnost vlade dopolnjevali in stopnjevali. Uroševič je pri tem poudaril, da se bodo policisti odzvali na vse nujne klice, na vse primere, v katerih bi lahko bilo ogroženo življenje ali premoženje ljudi. Pri manjših kršitvah oziroma manjših intervencijskih zadevah pa pričakuje od ljudi, da bodo strpni oziroma da bodo razumeli, če bodo morali nekoliko dlje počakati na prihod policistov ali na obravnavo.

Kadrovska situacija v policiji, na katero opozarjajo že nekaj časa, se po Petrovičevih besedah še poslabšuje. Obseg dela policistov na meji zaradi begunskega vala je izjemno velik, pa tudi v notranjosti je policija zaradi dogodkov na meji kadrovsko zelo podhranjena, je pojasnil.

Kot je poudaril, se glede načina pogajanj, statusa policistov, plač in opreme ne nameravajo pogajati v nedogled. »Želimo hitre in učinkovite rešitve, želimo preprečiti nadaljnjo stagnacijo varnostne situacije v Sloveniji,« je dejal. Od vlade tako pričakujejo, da »danes pride z zelo jasno izdelanim predlogom, kakšen bo odgovor na stavkovne zahteve obeh sindikatov.« Predstavniki sindikatov se bodo z vlado znova sestali popoldne, pred današnjim začetkom stavke so se srečali v ponedeljek in torek.

Vlada se požvižga na zahteve

Po Uroševičevih besedah na vladni strani od 29. oktobra, ko so ji napovedali stavko, do torka, torej dneva pred stavko, niso niti prebrali niti analizirali njihovih zahtev. Z uresničitvijo stavkovnih zahtev bi lahko po Uroševičevih besedah rešili tako socialni položaj policistov ter drugih zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve, prav tako pa tudi dvignili stopnjo varnosti policistov pri njihovih postopkih.

Proračun notranjega ministrstva se sicer prihodnje leto nekoliko povečuje, toda Uroševič opozarja, da jim ni nihče »konkretno predstavil, kam in za katere namene bodo ti domnevno pridobljeni milijoni policije šli«.

Med stavkovnimi zahtevami policistov je tudi obljubljeno 35-odstotno povišanje plač. Petrovič je na navedbe premiera Mira Cerarja, da se želi znotraj denarja, ki je na voljo v proračunu, pogovarjati o plačah, označil za neresen pristop. Prav tako so se stroški popravil in vzdrževanj s tem, ko jih je vlada v preteklosti zavrnila, povišali, zato sredstva, predvidena za leti 2016 in 2017, zanesljivo ne bodo niti zadostovala za popravilo najbolj nujnega, kaj šele za napredek in razvoj policije, je pojasnil.

Med zahtevami policistov so poleg zvišanja plač tudi izplačilo presežnih ur, dodatkov za delovno dobo in stalnost. Več o tem si preberite v prispevku Policisti začeli stavko, večjih zapletov na meji ni pričakovati.