Policisti prihodnji četrtek na ulice

Ministrica ne pristaja na zajedanje v že predvidena sredstva za policijo in MNZ.

Objavljeno
03. december 2015 15.20
jsu-Policijska stavka
Ma. F., STA, Pi. K.
Ma. F., STA, Pi. K.

Ljubljana − Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije bosta prihodnji četrtek organizirala protestni shod v Ljubljani. Kot pravijo, s shodom ne zaostrujejo stavke, pač pa želijo javnosti, predvsem pa vladi pokazati, da so enotni in odločeni vztrajati pri uveljavitvi zapisanih zavez iz sklenjenih sporazumov.

»Vladi bomo posredovali jasno sporočilo, da zaposleni v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve ne bomo pristali na odlaganje obveznosti do nas in da smo v primeru zavlačevanja pogajalskega procesa pripravljeni tudi na resno zaostritev stavke,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Poudarjajo tudi, da ne bodo mirno prenašali poskusov razdora med policisti, kriminalisti, policijskimi inšpektorji, strokovnimi tehničnimi uslužbenci in vodstvi organizacijskih enot, ker so vsa delovna mesta prenizko ovrednotena.

Na shodu bodo simbolično zaključili akcijo Tudi mi smo sindikat, s katero so zaposleni v policiji in na ministrstvu množično podprli sindikata pri prizadevanjih za izboljšanje socialnega in delovnopravnega statusa vseh zaposlenih v policiji in na ministrstvu.

Za sodelovanje s fotografijami ali za vso pisno podporo se v obeh sindikatih zahvaljujejo, gradivo pa bodo simbolično izročili vladi.

Policisti so začeli stavkati 18. novembra. Policijska sindikata zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med zahtevami je tako tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovna in zaščitna opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

Ministrica v zajedanje v sredstva MNZ ne pristaja

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar ob trenutno prekinjenih pogajanjih s policijskima sindikatoma opozarja, da na zajedanje v sredstva ne pristaja.» Kot varuh proračuna ministrstva za notranje zadeve (MNZ) in policije ne pristajam na zajedanje teh težko in utemeljeno pridobljenih finančnih sredstev, ki prvič v zadnjih letih omogočajo pogoje za normalno operativno delo policije in zaustavitev trenda njene stagnacije. V nasprotnem primeru bi bilo onemogočeno normalno in tudi varno delo policistk in policistov,« je zapisala in dodala, da pogajalski mandat jasno in določno predvideva reševanje stavkovnih zahtev izven proračuna ministrstva za notranje zadeve oz. v okviru dodatnih finančnih sredstev državnega proračuna, za kar morajo sproti pridobivati soglasje ministrstva za finance. Ker tega niso dobili, so pogajanja prekinili.

»Dodatnih 67 milijonov evrov, ki sem jih po dolgih pogajanjih in zavzemanjih zagotovila policiji za prihodnji dve leti, je nujnih za nabavo opreme za varnost in zaščito policistov, prevoznih sredstev, tehničnih sredstev, sredstev za vzdrževanje opreme, oborožitvene opreme, materialnih sredstev, nujno potrebnih investicij,« je zapisala. S tem po njenih besedah sledijo tudi utemeljenim opozarjanjem obeh policijskih sindikatov.

Ministrica namreč pravi, da razume zahteve obeh policijskih sindikatov za izpolnitev zavez, ki so jih dale pretekle vlade v odnosu do podvrednotenosti policijskega poklica. Razume tudi njihovo nezadovoljstvo, ki se kopiči že več let, in njihove pozive k uresničevanju starih zavez. Kot je zapisala, policistke in policisti pravico do stavke vsekakor imajo, vendar so pri tem dolžni spoštovati zakonske omejitve.