Policisti v ponedeljek na protest?

Sindikat policistov Slovenije je policiste pozval k opozorilnemu protestu, ki bo potekal v ponedeljek. V času opozorilnega protesta bodo policisti opravljali svoje naloge, le da bodo pri prekrških posegali po najmilejših ukrepih.

Objavljeno
02. oktober 2009 17.33
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Sindikat policistov Slovenije (SPS) je policiste pozval k opozorilnemu protestu, ki bo potekal v ponedeljek. V času opozorilnega protesta bodo po besedah sekretarja SPS Francija Frantarja policisti opravljali vse svoje naloge, le da bodo pri obravnavanju prekrškov posegali po najmilejših ukrepih.

Kot je pojasnil Frantar, gre za opozorilni protest, t.i. dan za razmislek. Sindikat namreč poziva policiste k razmisleku o svojem statusu in položaju v družbi ter vrednotenju svojega dela. Protest bo po njegovih besedah tudi zaradi napovedanih vladnih ukrepov v predlaganem intervencijskem zakonu.

 

Kot so zapisali v SPS, je protest opozorilne narave, a hkrati resen in jasen signal vladi, da bo vsak poskus slabšanja socialnega položaja zaposlenih v policiji v prihodnje povzročil upor in stopnjevanje aktivnosti sindikata. Protest naj bo spodbuda vsem sindikatom v javnem sektorju, da se uprejo in zavrnejo vsak predlog vlade, ki bi izničil pretekle dosežke socialnega dialoga, so še zapisali.

 

V sindikatu še napovedujejo, da bo protest miren in dostojanstven, da varnost državljanov ne bo ogrožena. V času opozorilnega protesta bodo tako policisti opravljali vse naloge, v sindikatu so jih le pozvali, da naj na ta dan med predvidenimi ukrepi zoper prekrške posegajo po najmilejših ukrepih v tistih primerih, kot jim to dovoljuje zakon.

 

Kot je še pojasnil Frantar, so k protestu pozvali vse zaposlene v policiji, ne le svojih članov, ki jih je po njegovih besedah približno tretjina med policisti. Pričakuje, da bo poziv upoštevala večina policistov, ki bodo ta dan opravljali naloge. Frantar je še dodal, da pri svojem pozivu niso dobili podpore Policijskega sindikata Slovenije (PSS), ki združuje okrog 6000 članov.

 

V PSS pa se s takšno obliko protesta ne strinjajo, saj, kot so pojasnil predsednik sindikata Branko Prah, pogajanja sindikatov javnega sektorja z vlado še potekajo in je zato prezgodaj za tovrstne "grožnje". Če pa bo vladni interventni zakon sprejet brez njihovega sodelovanja, bodo tudi sami pripravljeni na vse oblike sindikalnega boja, je še napovedal.