Policisti za delo s prebežniki zahtevajo boljše rokavice

Zahtevajo tudi, da je na avtobusih, ki prevažajo prebežnike, več kot en policist. To bi po pravilih že moralo biti.

Objavljeno
07. december 2015 13.29
Begunci
Pi. K., Peter Jančič
Pi. K., Peter Jančič

Policisti danes na dvaindvajseti dan stavke izločajo svojo tehnično neustrezno opremo. Iz Policijskega sindikata Slovenije pa so danes opozorili tudi na primer, ko se je policistka pri delu s prebežniki zaradi neprimernih rokavic poškodovala. Primer menda ni osamljen.

Rokavice iz lateksa

»Včeraj smo bili obveščeni, da se je pri dela z migranti poškodovala policistka. Pri izvajanju varnostnega pregleda se je v roko zbodla z iglo. Policistka je varnostni pregled izvajala z rokavicami iz lateksa, ki jih policija kot edino zaščitno sredstvo nudi policistkam in policistom na terenu, čeprav ne nudijo ustrezne zaščite. Takšno ravnanje ocenjujemo kot skrajno neodgovorno do zaposlenih, ki v teh težkih časih izvajajo varnostno tvegane postopke,« so zapisali na spletni strani.

Vodstvo policije je menda zaposlenim že drugi dan novembra zagotovilo, da bodo do konca meseca prejeli ustrezne rokavice. Rok za dobavo je bil, glede na dopis ministrstva, s katerim oba policijska sindikata razpolagata, 13. november in 20. november. Rokavic, kot poudarjajo, decembra še vedno nimajo.

Na avtobusu s prebežniki le en policist

V sindikatu so med drugim opozorili tudi na opuščanje varnostnih standardov pri prevozih prebežnikov.

»Po podatkih iz terena, kljub večkratnim opozorilom obeh sindikatov, še vedno spremstvo avtobusov pri prevozih migrantov opravlja le en policist, kar je v nasprotju s katalogom standardnih policijskih postopkov. Z vidika varnosti policistov to predstavlja popoln absurd. V kolikor se navedena praksa nemudoma ne odpravi in vzpostavijo ustrezni varnostni standardi pri delu, bomo policiste pozvali, naj takšne nevarne naloge odklonijo, dokler ne bodo vzpostavljeni standardi varnosti pri delu,« so zapisali in dodali, da se soočajo tudi s pomanjkanjem plinskih razpršilcev.

Premier ni obljubil ničesar

Pogajanja s sindikati se bodo takoj nadaljevala, smo izvedeli po srečanju premiera Mira Cerarja s predstavniki pogajalske skupine vlade, ki jo vodi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Ob Žnidarjevi sta bila pri predsedniku dobro uro minister za javno upravo Boris Koprivnikar in sekretarka iz finančnega Mateja Vraničar Erman.

Pogajanja o povišanju plač policistom so se prejšnji teden ustavila ob dilemi, kje najti dodaten denar. Policijski sindikati in predstavniki notranjega ministrstva so bili naklonjeni zamisli, da bi ga poiskali pri drugih ministrstvih. A takšno dogovarjanje je ustavilo finančno ministrstvo, kjer so vztrajali, da je denar dopustno iskati le znotraj proračuna notranjega ministrstva. To je povsem nedopustno, sta se oba policijska sindikata odzvala na zamisel, da bi jim znižali materialne stroške, češ da je to denar »za delovno in zaščitno opremo«. Pogajanja so zastala, da bi se vrnil premier Cerar.

Po neuradnih informacijah premier politike, da je dodaten denar za plače policistov dopustno iskati le v proračunu notranjega ministrstva, ni spremenil. Do notranjega ministrstva je bila vlada pri pripravi proračuna velikodušna, je slišati. Lani je to ministrstvo porabilo 347 milijonov. Letos jih bo okoli 317 milijonov. Za prihodnje leto jim proračun odredil 358 milijonov evrov. Pričakovati, da bodo druga ministrstva varčevala in se odrekala, da bi zagotovila denar za višje plače policistov, ni smiselno, je slišati iz vlade pred nadaljevanjem pogajanj s predstavniki policijskih sindikatov, ki za četrtek napovedujejo javni protest.