Policisti začeli stavko, večjih zapletov na meji ni pričakovati

Med zahtevami policistov so poleg zvišanja plač tudi izplačilo presežnih ur, dodatkov za delovno dobo in stalnost.

Objavljeno
17. november 2015 20.43
Kolona policistov in beguncev med večurno hojo iz Rigoncev proti Brežicam. Brežice, Slovenija 20.oktobra 2015. [begunci,kolone,emigranti,Slovenija,Rigonce,Brežice,policisti,policija,luže,odsevi v vodi]
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana – Oba policijska sindikata sta danes sprožila stavko zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič nam je pojasnil, da bodo intenzivnost stavke prilagajali glede na odzive vlade, s katero jim ni uspelo doseči dogovora.

Sindikata zahtevata, da vlada spoštuje stavkovna sporazuma iz let 2010 in 2012, po katerih bi policistom, ki imajo v primerjavi s svojimi evropskimi kolegi do 35 odstotkov nižje plače, te med drugim zvišali.

V času stavke so policisti v stavkovnih aktivnostih sicer omejeni, njihove naloge v času stavke določa zakon o organiziranosti in delu v policiji. Policisti so med stavko dolžni varovati življenja, osebno varnost ljudi in premoženja, preprečevati, odkrivati in preiskovati kazniva dejanja, odkrivati in prijemati storilce kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb ter jih izročati pristojnim organom. In ker morajo skladno z zakonom tudi med stavko skrbeti za varnost države in prebivalcev ter njihovega premoženja, večjih zapletov na meji pri prehodu prebežnikov ni mogoče pričakovati. Lahko pa se zgodi, tako Uroševič, da bodo na meji nastali zastoji zaradi počasnejšega dela policistov.

Tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar meni, da bo stavka v okviru zakonskih omejitev in da ne more zgoditi, da bi to vplivalo na varnost ljudi. Zahteve policistov je označila za »legitimne«. Vlada po njenih besedah s sindikatoma vodi »zelo tvoren in strpen dialog«, v njenem interesu pa je, da hitro najdejo rešitev.

Za izplačilo posebnega dodatka

Med zahtevami policistov so poleg zvišanja plač tudi izplačilo presežnih ur, dodatkov za delovno dobo in stalnost. Pri tem si sindikata prizadevata tudi za izplačilo posebnega dodatka zaradi omejitve članstva v političnih strankah in dodatka zaradi specifičnih pogojev dela, torej opravljanja dolžnosti, ki jo policisti izvršujejo ob vsaki priložnosti.

Podrobnosti stavke bodo policisti razkrili danes, ko bosta sindikata javnost seznanila s stavkovnimi aktivnostmi.

Stavka se bo začela zjutraj ob 7. uri in bo trajala do nadaljnjega. Na njen začetek bodo policisti ob 7.30 opozorili tudi pred stavbo vlade na Gregorčičevi ulici v Ljubljani. Nato se bosta sestala stavkovna odbora obeh sindikatov, ki bosta predvidoma sprejela sklep o združitvi v skupni policijski stavkovni odbor.