Politični partnerji osredotočeni na reformo trga dela

Po ocenah premirja Janeza Janše je Partnerstvo za razvoj prispevalo k boljšem gospodarskem stanju v Sloveniji. V letu 2007 pa bo glavni poudarek namenjen reformi trga dela.

Objavljeno
18. december 2006 15.39
Ljubljana - Partnerstvo za razvoj je po ocenah predsednika vlade Janeza Janše od ustanovitve aprila letos prispevalo k bolj usklajenim in v nekaterih točkah boljšim rešitvam. "Partnerstvo je v določeni meri prispevalo tudi k temu, da je gospodarsko stanje v Sloveniji najboljše doslej in da so takšni tudi obeti za naprej," je po današnji seji v Ljubljani dejal Janša. Medtem ko se je partnerstvo letos osredotočalo na davčno zakonodajo, bo v letu 2007 glavni poudarek namenjen reformi trga dela.

Kot je zatrdil Janša, je bilo s pomočjo partnerstva sprejetih približno 60 odstotkov ukrepov s področja gospodarskih in socialnih reform. Pri tem so bili tudi najtrši ukrepi sprejeti z veliko stopnjo soglasja, je poudaril premier in dodal, da je partnerstvo obravnavalo 36 zakonov in nekatere druge akte, med njimi tudi resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023.

Janša: V prihodnjem letu bo poudarek na paketu delovnopravne zakonodaje

Na naslednjem sestanku, predvidoma v drugi polovici januarja 2007, bo partnerski svet dopolnil seznam zakonov, ki jih bodo usklajevali. " V prihodnjem letu bo poudarek na paketu delovnopravne zakonodaje, predvsem na reformi trga dela. V začetku leta bomo najprej nadaljevali usklajevanja s socialnimi partnerji, sledila bodo usklajevanja v okviru partnerstva, šele nato pa se bomo lotili zakonodajne procedure," je zatrdil premier.

"Če bo šlo vse po načrtih, bo večina dela partnerstva končana do septembra 2007 in takrat bo mogoče dati tudi končno oceno dela," je poudaril Janša. Dodal je, da bodo tudi po septembru prihodnje leto pred Slovenijo razvojni izzivi in partnerstvo se je izkazalo kot dobra oblika za iskanje rešitev. Ob soglasju bo partnerstvo v tej obliki in sestavi nadaljevalo z delom in se v naslednjih fazah morebiti tudi razširilo. "Želimo si, da pri skupnih koristih, ko gre za tako imenovan nacionalni interes, sodelujejo vse parlamentarne stranke," je še dejal Janša.

Bajuk: Delo partnerstva je izraz drugačnega političnega dialoga

Zadovoljstvo nad preteklim delom partnerskega sveta so po sestanku izrazili vsi predstavniki strank članic Partnerstva za razvoj. Kot je povedal predsednik NSi Andrej Bajuk, je delo partnerstva izraz drugačnega političnega dialoga, ki je v tem obdobju nujno potreben. " Zastavljamo temelje za drugačno ureditev, uvajamo reforme, ki pa morajo doseči čim širšo podporo. Partnerstvo za razvoj je pravi pristop in upam, da bomo tudi v prihodnosti tako nadaljevali," je dejal Bajuk, ki je prepričan, da izvajanje reform v prihodnje ne bo zamrlo.

Pahor: V SD smo zadovoljni, da lahko sodelujemo

V SD so po besedah njenega predsednika Boruta Pahorja zadovoljni, da so sodelovali pri oblikovanju davčne zakonodaje. Vladna koalicija je namreč sprejela dopolnila SD za spremembe pri progresivnosti. "Mislim, da so to dosežki, ki so vredni takega sodelovanja," je prepričan Pahor. Kot je dodal, bo za stranko v prihodnje najpomembnejša reforma trga dela. "Spremembe pa morajo biti dosežene s poudarjenim socialnim dialogom," je zatrdil prvak SD.

Pahor je napovedal, da bo na naslednji seji predsedstva SD predlagal načrt alternativnega vladnega programa, ki bo pokazal, kaj si lahko slovenska javnost obeta, če bo SD zmagala na naslednjih volitvah. "Želimo biti alternativa sedanji koaliciji, ki pa bo v marsičem temeljila na ciljih in metodah, ki so bile zapisane v partnerstvu za razvoj," je še dejal Pahor, ki je prepričan v nadaljnje delovanje partnerstva.

Erjavec: Zadovoljni ker ni enotne davčne stopnje

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je kot pomembno nalogo partnerstva v minulem obdobju izpostavil spremembe davčne zakonodaje. V stranki so zadovoljni, da te ne vključujejo enotne davčne stopnje, hkrati pa je zanje pomembno tudi, da se je ohranila davčna olajšava za starejše od 65 let. "Uspeha si želimo tudi v drugem polčasu," je poudaril Erjavec. "Če bi zagotovili še sneg, bi bilo Partnerstvo za razvoj v celoti uspešno," je pripomnil.

Barovič: Stranka v partnerstvu konstruktivno sodeluje

Bogdan Barovič iz SNS je poudaril, da stranka v partnerstvu konstruktivno sodeluje. Sam je premieru Janši danes že podal pet predlogov za oblikovanje normativne zakonodaje za leti 2007 in 2008, med drugim predlog za izgradnjo logističnega centra v Luki Koper ter predlog prevetritve zakonodaje s socialnega in gospodarskega področja. SNS partnerstvo razume kot vključevanje v oblikovanje, aneksiranje in predlaganje nekaterih zakonov. "Če nas bo vlada upoštevala pri tem, bo SNS v partnerstvu z veseljem sodelovala," je zatrdil Barovič.

V Partnerstvu za razvoj sodelujejo štiri stranke vladajoče koalicije, poslanca narodnih skupnosti ter opozicijski SD in SNS. Sporazum o partnerstvu predvideva, da vlada partnerjem v usklajevanje še pred začetkom uradne vladne procedure pošlje osnutke zakonskih besedil. K sporazumu ni pristopila le največja opozicijska stranka LDS, kjer so partnerstvo označili za nepotreben obvod mimo DZ med vlado in delom opozicije.