Politiki nad tožilce, tožilci nad politike?

Barbara Brezigar je znova opozorila na nedopustni pritisk politikov (poslanske skupine Zares). Odredila je nadzor, ker se je pokazalo, da je mogoče, da je poslanska skupina razpolagala z dokumenti iz tožilskega spisa.

Objavljeno
02. september 2009 23.10
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana - »Ko bomo dobili odredbo, bomo lahko več komentirali,« je generalna državna tožilka Barbara Brezigar včeraj zavrnila odgovor na vprašanje, ali so že obveščeni o odločitvi ministra za pravosodje Aleša Zalarja (LDS), da bo pravilnost tožilskega odločanja o zahtevi za sodno preiskavo proti novinarju Magnusu Berglundu preveril s pravosodno preiskavo na ljubljanskem tožilstvu. Tako bi lahko podrobneje odgovoril na poslansko vprašanje Cvete Zalokar Oražem (Zares).

Da namerava minister odrediti preiskavo, je Barbara Brezigar prebrala v včerajšnjem Delu, sama pa je že pred tem odredila preiskavo vrhovnega tožilstva na ljubljanskem tožilstvu, ki bo končana hitro in bo lahko pomagala tudi Zalarju. Generalna državna tožilka je povedala, da minister lahko odredi nadzor, ki ga praviloma opravljajo vodje tožilstev, in dodala: »Bomo pa izrazito skrbeli, da ne bo še več vpliva na odprto konkretno kazensko zadevo, o kateri lahko odloča le sodišče.«

Barbara Brezigar je znova opozorila na nedopustni pritisk politikov (poslanske skupine Zares). Odredila je nadzor, ker se je pokazalo, da je mogoče, da je poslanska skupina razpolagala z dokumenti iz tožilskega spisa, te podatke pa so pozneje predstavili tudi v časopisu Dnevnik. »Resen problem je, če se za resnično pokaže, da politiki pridobivajo podatke iz tožilskih spisov. To je nezakonito. Upam, da ni res. Ugotovili bomo, ali se je to zgodilo in morda tudi, kako se je zgodilo,« je dejala. Vrhovni tožilci bodo na ljubljanskem tožilstvu preverili, kako je mogoče, da so dokumenti prišli iz tožilskega spisa, in tudi, ali je pri odločanju o primeru vse potekalo po predpisih.

Pravosodni minister Aleš Zalar namerava odrediti preiskavo na ljubljanskem tožilstvu, ker mu s tožilstva niso podrobno odgovorili na vsa vprašanja, kako so dobivali informacije in odločali o zahtevi za sodno preiskavo proti Berglundu. Brezigarjeva je včeraj o tem povedala: »Pričakujemo, da so poslanci seznanjeni z našimi zadevami le v okviru zakona. Za spoštovanje zakona gre in pristojnosti ministrstva in poslancev, ki morajo vedeti, da se njihove pristojnosti nekje nehajo. Tam se začnejo naše.«

Več v tiskanem Delu.