Politiki so »obtičali«, zato o referendumu razpravlja ljudstvo

Na 1. skupščini ljudstva je približno 40 društev, gibanj, strank razmišljalo o ustavnih spremembah, ki jih želi sprejeti vlada.

Objavljeno
06. maj 2013 17.36
bsa/PROTESTI
Ni. Č., Delo.si, An. B., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, An. B., notranja politika

Ljubljana - Poslanci so se dogovorili, da bodo današnjo izredno sejo odpovedali, pri sklicu svoje prve izredne seje oziroma skupščine ljudstva pa vztrajajo vstajniške skupine in civilna družba.

Izhodišče obojih pa je bilo enako: razprava o spremembah ustave referendumske ureditve in zapisu fiskalnega pravila.

V Cankarjevem domu so danes razpravljali, nato pa še glasovali o tem, ali se strinjajo, da poslanci spreminjajo ustavo brez soglasja ljudstva in politike. Oddanih je bilo 268 glasovnic - 263 glasovalo proti, tri je za, dve glasovnici pa sta bili neveljavni.

Skupaj ljudstvo, vstajniki, politiki, sindikalisti, profesorji

Ob 16. uri so se vstajniki in civilna iniciativa sešli v Štihovi dvorani Cankarjevega doma, zapustili jo bodo čez tri ure in pol. Razprave se je udeležilo 300 ljudi.

1. skupščini ljudstva je predsedovala dramska igralka in aktivistka Violeta Tomič, ki je skupščino vodila pod imenom Jelka Veper. Uvodoma je dejala, da se politika uklanja čustveno nestabilnim trgom, ne pa ljudstvu.

Razprave sta se udeležila tudi vidnejša sindikalista Dušan Semolič in Goran Lukič, aktivista Vili Kovačič in Rok Zavrtanik, predsednik gibanja TRS Matjaž Hanžek, član Odbora za pravično in solidarno družbo Božidar Flajšman, publicist Igor Vidmar, publicist in oglaševalec Jure Apih, filozof Luka Omladič, člani Protestivala ...

Med razpravo je predviden tudi kulturni program, na katerem bodo nastopili Jani Kovačič, Nikolovski in Trkaj.

Nekateri udeleženci so se opremili s transparenti, na katerih so vstajniška gesla: »Država naša last«, »Ne bomo plačali vaše krize«, »Ne razprodaji«, »Nočemo EU komande«.

Citati iz razprave

Živa Vidmar, Gibanje Nič več brez nas žensk, o vpisu fiskalnega pravila v ustavo: »Domači politični mešetarji uničujejo socialno državo.«

Vili Kovačič, iniciativa Davkoplačevalci se ne damo in iniciativa Ustavimo Teš6: »51 odstotkov problema pri vprašanju spremembe referendumske ureditve so tudi mediji.«

Dušan Semolič, predsednik ZSSS: »Krizo je povzročil kapital, ki sedaj daje nasvete, kako iz krize. Civilna družba in sindikati nismo nikoli zlorabili referenduma. Omejimo ga politikom. Namesto fiskalnega pravila, ki zahteva usklajenost vseh državnih blagajn in 30 odstotni rez v pokojnine, raje v ustavo vpišimo vodo kot javno dobro.«

Raper Rok Trkaj predlaga uvedbo delovnih skupin, ki bi na posameznih delovnih področjih začeli z rušenjem dosedanjih vzorcev.

Franc Žnidaršič, predsednik Demokratične stranke dela: EU ni mati, ampak mačeha, ki ščiti velike države, kot sta Francija in Nemčija. Male, kot smo se ji pridružile kasneje, pa spreminja v njihove kolonije.

»Cilj je poenotenje stališč«

Vstajniki nasprotujejo spremembam ustavne ureditve referenduma in od vlade predvsem zahtevajo, da mora zakonodajni referendum ostati glavni mehanizem državljanov za neposredno izvajanje oblasti in da mora zato izid referenduma ostati zavezujoč.

V Delavsko-punkerski univerzi denimo menijo, da bi sprejetje referendumskih sprememb pomenilo odpravo neposredne demokracije. Prepričani so, da ima spreminjanje ustave en sam namen - »utrjevanje oblasti političnega razreda z uklanjanjem velekapitala in omejevanjem demokratičnih pravic«.

Plačali najem dvorane

Direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik je povedal, da so organizatorji današnjega dogodka uporabo Štihove dvorane plačali »po najnižji možni tarifi«.