Politiki športniki

Objavljeno
11. marec 2007 20.00
Ivan Puc, urednik notranjepolitične redakcije Dela
Stranke so si ta konec tedna dale duška. Kot bi bili politiki športniki ... Nismo sicer dobili odgovora na katero od velikih političnih dilem, nekaj pa je le novega. Imamo novega glavnega tajnika za zdaj še največje opozicijske stranke (vsaj včasih je bilo to malodane usodno), predsedniškega kandidata s podporo najvišjega organa Bajukove Nove Slovenije in z zadržanim pritrjevanjem Podobnikove ljudske stranke ter nenazadnje dovolj jasno napoved z najvišjega položaja, da se bo Janševa stranka predsedniške tekme najbrž udeležila s svojim kandidatom.

Za bolj napet politični konec tedna je zmanjkal le še kakšen presežek: predsednik države ni predlagal novega človeka za guvernerja Banke Slovenije, v Pahorjevo in »zaresno« stranko v ustanavljanju pa ni prestopil noben (nov) poslanec liberalne demokracije. Čeprav se, kot pravijo, o tem ves čas pogovarjajo.

Predsednik vlade je v soboto delom LDS v razpadanju vnovič ponudil premislek o sodelovanju v partnerstvu za razvoj. Janševa ponudba predstavlja zanje izziv, da se – kar si tudi sami želijo – vendarle začnejo ukvarjati z vsebinskimi in programskimi temami in ne sami s sabo, hkrati pa je tudi priložnost oziroma nevarnost za nove delitve in razlike. Takšne, ki ne bodo temeljile le na značajskih oziroma osebnih (ne)simpatijah. Za zdaj vsi akterji vrenja na liberalni levici skrbno pazijo, da so oddaljeni od oblasti, ustanovitelji nove stranke pa še od vseh etabliranih strank. Igrajo, razumljivo za novince, na karto razočaranja volivcev s starimi strankami in tudi zato se lahko ustanovitev nove stranke, za katero prek Gregorja Golobiča stoji predsednik države in nekdanji predsednik LDS, zavleče.

Demokratska stranka je, kot je dejal njen vodja in premier, stabilizator političnega prostora. Ji turbulence v politični areni ne ustrezajo, ker bi lahko v do zdaj predvidljiva razmerja vnesle preveč negotovosti? Kakorkoli, nemirno poslansko brskanje po omarah z okostnjaki kaže tudi na to, da se jim dokazovanje z reševanjem sprotnih vladnih zadev in skrb za prihodnost zdita premalo za osvojitev še enega mandata.