Poljšaku ovadba SDS zaradi RCERO Nova Gorica

V ajdovski SDS menijo, da je župan brez pooblastila občinskega sveta podpisal aneks k pogodbi za RCERO.

Objavljeno
13. marec 2014 20.03
hočevar Sindikati - Primorje
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Ajdovščina – »To je čisto politikanstvo in mogoče tudi predvolilna taktika,« se je na novico, da ga je SDS kazensko ovadila, včeraj odzval ajdovski župan Marjan Poljšak. Poudarja, da se je za očitno sporni podpis aneksa odločil zaradi časovne stiske, a da na ta račun ni nastala nikakršna škoda. »Mogoče je bil na ta račun le kdo moralno prizadet,« pravi župan.

Naj spomnimo, da je župan Poljšak julija lani podpisal aneks št. 3 k sporazumu o sodelovanju pri pripravi in izvedbi nadgradnje pogodbe za regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO) Nova Gorica. Gre za dopolnitev dokumenta, ki so ga župani severnoprimorskih občin podpisali zaradi odločitve idrijske občine, da v projektu ne sodeluje več kot sofinancerka in lastnica načrtovane infrastrukture, zaradi česar je bilo treba spremeniti občinske deleže v projektu.

A kot kaže, je ajdovski župan omenjeni aneks podpisal brez soglasja občinskega sveta. »Bili smo v časovni stiski in stiski odločanja, saj so nam grozili tudi z zaprtjem odlagališča v Dolgi Poljani. Toda poglejte na stvari celovito. Je bil na račun podpisa tega aneksa kdo oškodovan?« se sprašuje Marjan Poljšak, ki je sicer večkrat javno izpostavil, da je projekt RCERO Nova Gorica, v katerega je občina doslej vložila 175.000 evrov predimenzioniran in predrag, zato njegovega propada ne obžaluje. Še več, župan zatrjuje, da bodo zdaj tako lahko veliko prihranili.

Toda pri vsem skupaj v oči vendarle bode dejstvo, da je župan na vprašanje svetnika SDS Alojzija Klemenčiča na julijski seji občinskega sveta odgovoril, da takšnega aneksa ne bi potrdil noben občinski svet, le nekaj dni zatem pa ga je podpisal.

»Županu smo na dveh sejah občinskega sveta jasno povedali, da je zlorabil pooblastila, pred enim mesecem pa smo zaradi tega vložili tudi kazensko ovadbo. O tem javnosti nismo obvestili, saj ne rabimo nikakršne 'popularnosti'. Zato zadeve tudi nismo obešali na veliki zvon. Želimo le, da pristojni organi presodijo, ali je župan ravnal prav ali ne,« je včeraj za Delo povedal Alojzij Klemenčič.

Na naše vprašanje, ali je bil s podpisom omenjenega aneksa kdo oškodovan, je Klemenčič odgovoril, da na ta račun velike škode očitno ne bo, da pa je v omenjenem primeru župan naredil napako, ker je aneks podpisal brez ustreznega soglasja. Tudi zato so v svetniški skupini SDS župana jeseni opozorili, da sprememb v pogodbi RCERO Nova Gorica preprosto ne priznavajo, ker jih občinski svet ni obravnaval.