Polkovniku SV je zavrelo

Vojaška sindikalna dejavnost: Puš: Tej vojski poveljujejo sindikati, interesne skupine in občasne združbe.

Objavljeno
02. oktober 2013 23.16
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana – »Polkovnik v Slovenski vojski je vreden manj kot pasji d…, vsak pridanič s pravim pokritjem v politiki in sindikatih ga povozi z enim samim telefonskim klicem. Dovolj!« je zapisal polkovnik 157. logističnega polka Robert Puš konec prejšnjega meseca. V pismo je polkovnik zapisal, naj se ga »v tednu dni odstavi z dolžnosti poveljnika polka«.

V pismu načelniku Generalštaba Slovenske vojske Dobranu Božiču, ki ga je polkovnik Robert Puš v vednost poslal prav vsem poveljnikom brigad in polkov Slovenske vojske, je polkovnik opozoril na »razpad sistema poveljevanja in kontrole«. Pismo je razposlal po dogodku s podrejenim mu vojakom, ki je hkrati tudi sindikalni zaupnik (podatke o vojaku hranimo v uredništvu) in je namesto na usposabljanje za vojaško evidenčno dolžnost, kamor ga je napotil Puš, odšel na sestanek sindikatov z obrambnim ministrom Romanom Jakičem. »Z zadnjimi dogodki v zvezi z nepomembnim sestankom mi je dano na znanje, da tej vojski poveljujejo sindikati, interesne skupine in občasne združbe, ki v SV vidijo plen osebnih interesov,« v srboritem pismu še piše polkovnik, ki je trenutno še vedno na položaju.

Neuradno smo izvedeli, da je Puša v dolgem telefonskem pogovoru pomiril šele načelnik GŠ Dobran Božič, uradno pa se, če poslušamo tiskovnega predstavnika SV Simona Koreza, pravzaprav ni zgodilo čisto nič: »Polkovnik Robert Puš opravlja dolžnost poveljnika polka, za premestitev ni bilo nobene potrebe, niti razloga.«

Sindikati – anomalija vojske?

Včeraj smo v zvezi s Puševim pismom poklicali več častnikov SV, ki zato, ker niso imeli odobritve pogovarjanja z novinarjem, uradno ne smejo nastopati z imeni in priimki. Večina se s Pušem strinja, o sindikalni dejavnosti vojakov pa so povedali, da je to »anomalija vojske, ki je po svoji naravi strogo hierarhična organizacija«, ter še, da je SV »kot firma počepnila pred retorično in javno močjo sindikatov, ki si bodo v prihodnosti znotraj SV zagotovo izposlovali celo delovno mesto sindikalista«.

Sindikalnega dialoga v SV ni

O socialnem dialogu med vojaškim vrhom in vojaškimi sindikati imajo negativno mnenje tudi nekateri sindikalisti. Predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak, denimo, meni, da »v SV socialnega dialoga ni. O vseh nerešenih vprašanjih se pogovarjamo prek pravobranilstva na delovnem sodišču.« Novak se je dotaknil tudi zagotovljenih delovnih mest za pripadnike sindikatov in oznanil, da je »Sindikat ministrstva za obrambo (SMO), ki po našem mnenju v sodelovanju z delodajalcem pogosto dela v škodo pripadnikov SV, pred časom podpisal novo pogodbo za delovanje, po kateri ima zagotovljene štiri profesionalne sindikaliste«. Odgovorni v slovenskem obrambnem sistemu se trenutno res dogovarjajo in usklajujejo o delovanju sindikatov znotraj SV, vendar prave razprave o »hierarhični strukturi in specifiki pravil delovanja sindikalnih zaupnikov v odnosu do linije poveljevanja« po Novakovem mnenju še ni bilo.

Ker ni jasnih pravil – se s tem strinjata tako predsednik SVS kot tajnik Sindikata vojske, obrambe in zaščite (SVOZ) Božo Novak –, se je očitno zgodil tudi zadnji dogodek, na katerega je pisno opozoril polkovnik Puš: »Zaradi strahu, da se nam zatresejo lastni stolčki, smo pripravljeni uničiti sistem enostarešinstva, subordinacije ter osnovna načela oboroženih sil.«