Polni pasji in mačji hoteli, a tudi zavetišča

Pri namestitvi zapuščenih živali lahko pomagajo tudi začasni skrbniki.

Objavljeno
27. julij 2012 18.14
Mateja Celin
Mateja Celin

Ljubljana – Skoraj vsi hoteli za hišne ljubljenčke so polni ali dobro zasedeni, vendar je poleg skrbnih lastnikov živali pri nas še vedno tudi precej takšnih, ki svoje štirinožne prijatelje ob odhodu na počitnice izpustijo v naravo ali zavržejo.

Lastniki malih živali ob odhodu na dopust svojim ljubljenčkom ponavadi sami uredijo osnovno oskrbo, zadnja leta pa so se uveljavili tudi številni pasji in mačji hoteli, ki ponujajo nastanitev in nego živali ter različne možnosti oskrbe. Za počitnice v slovenskih pasjih hotelih je treba odšteti od 11 do 25 evrov na dan za pse in od devet do 11 evrov na dan za mačke. Večina hotelov ponuja tudi možnost oskrbe na domu lastnika, tako da žival lahko ostane v domačem okolju.

Povpraševanje večje med prazniki ali ob krajših odsotnostih lastnikov

Oskrbovanje na domu stane od 15 do 23 evrov na dan za pse in od šest do devet evrov na dan za mačke. Bojka Lavrič, lastnica ljubljanske družbe Pa-pa-pes, je povedala, da se lastniki poleti pogosteje odločajo za hotel kot za domačo oskrbo, po kateri je povpraševanje večje med prazniki ali ob krajših odsotnostih lastnikov. Te dni imajo polna tako mačji kot pasji oddelek hotela za male živali.

Vsi kosmatinci nimajo te sreče, da bi dopustovali v hotelih ali s svojimi lastniki, temveč jih ti ob odhodu na dopust zavržejo, odpeljejo v naravo in izpustijo, pustijo ob cesti ali pa jih odvržejo v bližini domov ljudi, za katere se v njihovem okolju ve, da pomagajo zapuščenim živalim. Zavrženčki pogosto pristanejo v zavetiščih, veliko jih je do takrat že poškodovanih, bolnih, izčrpanih.

Pri mačkah je lastništvo še neurejeno, zato je tudi odgovornost

Katja Rant iz Zavetišča Ljubljana je povedala, da je poleti zavrženih živali več, posvojitev iz zavetišča pa je manj. »Pri psih se je stanje zaradi čipiranja zelo izboljšalo. V preteklosti smo imeli v zavetišču tudi 80 in več psov, zdaj jih je pol manj,« pravi Rantova. Lastnika zavržene živali lahko veterinarska inšpekcija kaznuje z denarno kaznijo od 800 do 1200 evrov. Neoznačeni so predvsem starejši psi in mladiči. Od lani je namreč obvezno čipiranje psov pri prvem cepljenju v starosti sedem tednov, a nevestni lastniki že pred tem zavržejo tudi cela legla, da jih ni mogoče izslediti.

Pri mačkah je lastništvo še neurejeno. Vodja zavetišča Marko Oman ugotavlja, da je zato tudi odgovornost njihovih lastnikov slabša, saj med sezono mladičev (od junija do novembra) v zavetišču sprejmejo tudi več kot 200 mačk na mesec. V nasprotju s psi jih lastnikom lahko vrnejo komaj dva odstotka. »Samo sprememba zakonodaje ne bo pomagala, saj se že veljavna ne uresničuje,« opozarja Oman. Kazni namreč niso dovolj učinkovite.

Zaradi navala zapuščenih mačk jih v Ljubljani in Horjulu začasno ne sprejemajo več, saj sta zavetišči polni, sprejmejo le še bolne ali poškodovane. Pri namestitvi lahko pomagajo tudi začasni skrbniki, ki zapuščene živali do oddaje vzamejo k sebi na dom. »Teh nam manjka, potrebovali bi jih več,« pravi Rantova. Skrbijo tudi za prostoživeče domače mačke, ki jih – doslej že skoraj 5000 – kastrirajo ali sterilizirajo, označijo in vrnejo v okolje.