»Polovica lovcev bi podpisala peticijo proti lovu na ogrožene vrste ptic«

Lovec Blaž Krže je prepričan, da si Lovska zveza Slovenije (LZS) povzroča veliko moralno škodo.

Objavljeno
07. maj 2013 20.21
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič

Cilj Doppsa in za zdaj 28 nevladnih organizacij, ki so že podprle Doppsovo pobudo, je zbrati 20.000 podpisov. »Peticija je napisana kot poziv ministru za kmetijstvo in okolje, naj prepreči uvrstitev zavarovanih vrst med lovne vrste in naj se zavzame za odpravo lova na ptice za zabavo,« je na včerajšnji novinarski konferenci dejala dr. Renata Karba v imenu spletne skupnosti za aktivno državljanstvo Tretji člen.

Na Doppsu so zaskrbljeni, ker ministrstvo za okolje in prostor s postopki za spremembo uredbe nadaljuje ne glede na reakcije javnosti in ne glede na to, da strokovnjaki, kot na primer včeraj predavatelj na biotehniški fakulteti dr. Peter Trontelj, ocenjujejo, da so argumenti predlagateljev uvrstitve ogroženih vrst ptic med divjad kvazi strokovni in povsem zgrešeni.

Svojih stališč pa niti za las ni spremenila LZS. V ponedeljek, 6. maja, je predsednik LZS Srečko Feliks Krope lovskim starešinam poslal pismo, v katerem trdi, da Dopps, »v katerem gre v večini primerov za zaprisežene vegetariance, ki s svojim prepričanjem v celoti nasprotujejo ubijanju živali«, s svojo negativno kampanjo zlorablja svoj položaj.
Na vprašanje Dela, koliko slovenskih lovcev bi podpisalo peticijo, če se ne bi bali negativnih sankcij, je član LD Ribnica in starešina LD Miren na Dolenjskem Blaž Krže odgovoril, da bi jo podpisala več kot polovica. »Škoda, predvsem moralna, ki si jo LZS s temi predlogi povzroča, je precej večja od koristi. Lovski predlogi so korak ali dva nazaj v dokazovanju o naravovarstveni usmerjenosti LZS,« je dejal Krže.