Položaj manjšin je treba izboljšati

Odnosi med Slovenijo in Madžarsko so odlični, menita predsednik Danilo Türk in njegov madžarski kolega Laszlo Solyom. Glede položaja manjšin v obeh državah pa se strinjala, da je stanje treba izboljšati.

Objavljeno
08. oktober 2009 10.12
Slovenski predsednik Danilo Türk in njegov madžarski kolega Laszlo Solyom
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Brdo pri Kranju - Slovenski predsednik Danilo Türk in njegov madžarski kolega Laszlo Solyom sta dejala, da so odnosi med državama odlični, obenem pa sta se strinjala, da je treba skrbeti za napredek obmejnega območja. V okviru tega sta menila, da je treba zagotoviti gospodarski napredek teh območij in krepiti čezmejno sodelovanje.

Glede položaja manjšin v obeh državah, slovenske na Madžarskem in madžarske v Sloveniji, je Türk po pogovorih z madžarskim predsednikom na Brdu pri Kranju dejal, da je stanje treba izboljšati, vseeno pa je poudaril pomen sprejema načela kolektivnih pravic. Obenem je dodal, da je treba izboljšati financiranje slovenske manjšine na Madžarskem ter vzpodbuditi nekatere infrastrukturne projekte.

 

Solyom pa je pojasnil, da sam podpira idejo, da bi imeli v madžarskem parlamentu manjšinskega predstavnika in dodal, da sicer madžarska ustava tega določila trenutno ne predvideva. Kljub temu se po njegovih besedah nekaj v tej smeri vendarle premika, saj sta tako ombudsman kot madžarska vlada na to temo že pripravila osnutka predloga.

 

Madžarski predsednik je v okviru svojega prvega uradnega obiska pri predsedniku Türku med drugim dejal, da živi na Madžarskem 6500 Slovencev in ob tem kot pomembno označil dejstvo, da obe državi priznavata obe manjšini. Slovenska manjšina na Madžarskem živi v Porabju. Po navedbah urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu pa naj bi jih bilo v Porabju okoli 3000 Slovencev.

 

A kljub dobrim odnosom med državama se je tudi Solyom strinjal, da so še vedno odprta nekatera vprašanja. Ob tem pa omenil tudi izgradnjo ceste Verica - Gornji Senik ali železniške povezave Lendava - Redič.

 

Prav glede omenjene ceste je Solyom hudomušno pripomnil, da bo najverjetneje moral napovedati svoj prihod v Verico. Nekoč se mu je namreč že zgodilo, da so v nekem naselju ob njegovem prihodu poskrbeli za pokritje stavbe, medtem ko se pred obiskom dolgo ni nič premaknilo. Tako bi po njegovih besedah morda hitreje poskrbeli tudi za izgradnjo trikilometrske povezave med krajema, ki sta zdaj po cestni povezavi oddaljena 50 kilometrov. Temeljni kamen za izgradnjo ceste je bil sicer postavljen že pred dvema letoma, a se gradnja ni še niti začela.

 

Predsednik Türk je še pojasnil, da je svojevrsten napredek glede manjšine viden tudi v tem, da je slovenska manjšina dobila svojo radijsko frekvenco, omenil pa je tudi, da je časopis Porabje postal tednik. Solyom je ob tem pripomnil, da se pri teh stvareh vedno zatika na finančnem področju. Sicer pa sta se predsednika med drugim dotaknila tudi vprašanja o varstvu okolja, saj sta, kot pravi Türk, obe državi za Evropo pomembni kot tranzitni državi.

 

Madžarski predsednik ima na programu obiska med drugim še srečanje s predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem, premierom Borutom Pahorjem, ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, lendavskim županom Antonom Balažkom, rektorjem mariborske univerze Ivanom Rozmanom in dekanom mariborske filozofske fakultete Markom Jesenškom. Na filozofski fakulteti v Mariboru se bo sestal tudi s predstojnico oddelka za madžarski jezik in književnost Anno Kollath.

 

Obisk bo Solyom končal v petek v Dobrovniku pri madžarski manjšini. Madžarski predsednik je Slovenijo nazadnje obiskal novembra 2005, ko ga je na neformalnem srečanju v Lendavi gostil takratni slovenski predsednik Janez Drnovšek.

 

Madžarska je pomemben gospodarski partner Slovenije; v letu 2008 je bila šesta najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Obseg blagovne menjave med državama je lani dosegel vrednost skoraj 1,5 milijarde evrov, se je pa v prvi polovici letošnjega leta obseg blagovne menjave zmanjšal za 30,8 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta, kar je predvsem posledica trenutne krize na svetovnih gospodarskih in finančnih trgih.

 

Eno izmed investicij slovenskega gospodarstva na madžarskem trgu v vrednosti okoli 1,2 milijona evrov predstavlja logistično-skladiščni center vključno s poslovnimi prostori podjetij Gorenje in JUB v kraju Törökbalint pri Budimpešti. Največja madžarska investicija v zadnjih letih pa je sodelovanje madžarsko-kanadskega podjetja Trigranit pri izgradnji potniškega centra Emonika v Ljubljani. Za madžarsko gospodarsko je pomembna tudi Luka Kope, ki velja za eno izmed najpomembnejših pomorskih pristanišč za madžarsko blago.

 

Solyom je Slovenijo nazadnje obiskal novembra 2005, ko ga je na neformalnem srečanju v Lendavi gostil takratni slovenski predsednik Janez Drnovšek.