Polžje povezovanje kolesarskih poti

Severnoprimorske občine še niso zagotovile niti minimalnega zneska za pripravo projektov.

Objavljeno
31. maj 2017 12.11
Blaž Močnik
Blaž Močnik

V severnoprimorskih občinah pravijo, da bodo nadaljevali razvoj regionalnega omrežja kolesarskih poti, čeprav v dveh letih, odkar so projekt začeli, niso zagotovili niti slabih 60.000 evrov za njegovo pripravo.

Na nedavni seji sveta regije je 13 občin potrdilo razvoj omrežja kolesarskih povezav, potem ko so župani spoznali, da kolesarjem niso mar meje lokalnih skupnosti. O zasnovi mreže so se poenotili že leta 2015, toda lani je projekt, ki ga koordinira Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija (Icra), ostal na mrtvi točki. Zdaj nameravajo pripraviti strokovne podlage začasnih kolesarskih povezav, elaborat označevanja in nove trase uskladiti z direkcijo za infrastrukturo.

»Projekt je še v usklajevanju. Predvsem zato, ker nimamo vseh informacij države glede točnih nalog in aktivnosti, ki jih mora regija še izvesti, in ker nimamo točnih informacij glede postopka umeščanja tega regijskega projekta v dogovor za razvoj regij,« je pojasnila direktorica Icre Jožica Lazar.

Dokumenti v pripravi, denarja še ni

Od Bovca do Vipave in Idrije je predvidenih skoraj 170 kilometrov povezav. »To je podatek iz leta 2015 in v tem času so občine kakšen manjši delček že realizirale, pripravile pa so tudi že veliko dokumentov, ki bodo potem po dogovoru z DRSI, upamo, prvi na vrsti za naložbe,« je dejala. Za letos bodo občine morale zagotoviti 60.000 evrov.

Čeprav so projekt potrdile, denarja še niso zagotovile, kar je presenetilo idrijskega župana Bojana Severja: »Če smo že govorili o kolesarskih poteh in če pripravljamo projekte, potem ne razumem, kako lahko kakšna občina v proračunu nima postavke za kolesarske poti.«

Njegov ajdovski kolega Tadej Beočanin ga je dopolnil: »Na takšen način se projekti prelagajo, namesto da bi jih izvajali. Želimo vzpostaviti od pet do deset kilometrov kolesarskih poti na leto, ki jih lahko ponudimo gostom in domačinom. Zagotovo računamo tudi na denar države.«

Steza po dveh letih še ni v uporabi

V Icri predvidevajo šestletni drsni program, kamor bi najprej umeščali naložbe, ki bodo že imele pripravljene dokumente, medtem ko bo država zalagala predvidoma tudi evropski denar. Koliko bi bila vredna celotna naložba, ni znano.

Gradnja in povezava kolesarskih poti potekata počasi. Na Tolminskem so pred dvema letoma zgradili dva metra široko in 450 metrov dolgo stezo, za katero je država namenila pol milijona evrov, vendar še zdaj ni v uporabi. Njen vstop in izstop sta namreč za uporabnike prenevarna. »To je projekt direkcije za infrastrukturo. Obljubljajo, da bodo konec leta začeli naložbo, ki bo povezala konec galerije Pod Ključem z Modrejanskim poljem,« je povedal tolminski župan Uroš Brežan.