Pomembna je tudi sestava, ne samo cena

Podražitve bodo poslabšale prehrano prebivalcev. Potrošniki naj preverijo sestavo živil in čim več obrokov pripravijo doma. Pozimi sta najbolj zdrava domača kislo zelje in repa.

Objavljeno
02. februar 2011 21.13
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – »Prebivalci bi lahko zaradi podražitev hrane posegali po cenejših in za zdravje slabših živilih,« opozarjajo strokovnjaki Inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Potrošnikom polagajo na srce, naj bodo pri izbiri živil pozorni ne le na ceno, ampak tudi na njihovo sestavo. Zadnje podražitve utegnejo prehrano prebivalcev še poslabšati. Prehranske navade so se pod vplivom proste trgovine spremenile in prebivalci čedalje bolj posegajo po kalorično bogatejših in hranilno siromašnejših, industrijsko predelanih živilih, medtem ko nakup osnovnih, za telo nujnih živil upada. Potrošnike velikokrat privabi v škodljiv nakup nizka cena. Kar dve tretjini kupcev preverjata na izdelku rok trajanja in ceno, medtem ko le tretjina preverja tudi njihovo sestavo, kažejo podatki IVZ. Zato svetujejo, da je treba v trgovini pogledati sestavo kupljenih živil.

Živila iz uvoza so lahko zaradi daljšega prevoza in skladiščenja pa tudi ne najbolj optimalne dozorelosti slabše kakovosti, v njih je manj vitaminov in so manj okusna. Nekaterim živilom dodajajo zato, da bi izboljšala okus in videz, všečen potrošnikom, snovi (aditivi), ki so za zdravje manj ugodne. To so barvila, konzervansi, antioksidanti, emulgatorji, kisline, ki niso zdravi in jih odsvetujejo predvsem otrokom.

V prehrano je najbolje vsak dan vključiti zelenjavo in sadje iz domačega okolja, če je to mogoče. Pozimi sta izredno primerna kislo zelje in repa. Prednostno je treba izbirati kakovostno meso, mleko, mlečne izdelke z manj maščob, stročnice in polnovredna žita in žitne izdelke. Uporabljati je treba dobre rastlinske maščobe, ki imajo ugodno sestavo maščobnih kislin, na primer repično, sojino in oljčno olje. Izogibati se je treba izdelkom, ki vsebujejo več sladkorja, maščob, soli in že omenjenih aditivov. Če je le mogoče, pripravljajmo obroke doma, saj bomo tako lahko imeli pregled nad uporabljenimi sestavinami, svetujejo na IVZ. Sicer pa je pomembno, da vsak dan zajtrkujemo in da za tem užijemo še štiri obroke, da smo vsak dan telesno aktivni in da redno preverjamo telesno težo. Ravno zaradi nepravilne prehrane je namreč debelost, ki škoduje zdravju, preveč razširjen pojav.