Pomočnice vzgojiteljic pred vlado za povišanje plač

Po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja se bodo shoda udeležile pomočnice vzgojiteljic iz vse  Slovenije.

Objavljeno
27. september 2016 17.40
SLOVENIJA,LJBULJANA,10.1.2013.VRTEC HANSA CRISTIANA ANDERSENA. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana − Predstavniki sindikatov in pomočnic vzgojiteljic so predstavili podrobnosti četrtkovega protesta pred vlado. Po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja bodo protest začeli ob 14. uri, na njem pa bodo zahtevali takojšnja pogajanja in dogovor o zvišanju plač pomočnicam vzgojiteljic. Za nemoteno varstvo otrok je menda poskrbljeno.

Po Štrukljevih besedah se bodo shoda udeležile pomočnice vzgojiteljic iz vse Slovenije. Števila udeleženk noče napovedovati, verjame pa, da bo udeležba odsevala nezadovoljstvo, ki se je nabralo v tem delu javnega sektorja. Pomočnice vzgojiteljic namreč že nekaj časa opozarjajo na prenizko vrednotenje njihovega dela, zdaj pa več »niso pripravljene čakati na sveti nikoli«, je opozoril.

Pomočnica vzgojiteljice v ljubljanskem vrtcu Trnovo Mateja Gedei je povedala, da jim pristojni že leta obljubljajo, da se bo njihov položaj izboljšal, vendar se to še ni zgodilo. Osnovni plačni razred pomočnice vzgojiteljice je 19., kar znese okoli 650 evrov. Pri tem lahko napredujejo le za deset plačnih razredov, pa še napredovanja so bila precej časa zamrznjena, je povedala. Zato pomočnice vzgojiteljic »ne prosimo povišanja plač, pač pa ga zahtevamo«, je dejala.

Tudi predsednica sindikalne konference predšolske vzgoje Sviza Marjana Kolar ocenjuje, da je delo pomočnic vzgojiteljic premalo ovrednoteno, posebej glede na to, da opravljajo podobna ali enaka dela kot vzgojiteljice.

Protest bo skupaj s Svizom pripravil Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (Sindikat VIR). Po besedah njegovega sekretarja Bojana Hribarja so se protestu pridružili, ker menijo, da so zahteve pomočnic vzgojiteljic upravičene. Spomnil je, da po zakonu pomočnice vzgojiteljic spadajo med strokovne delavke v vrtcu, kljub temu pa ne morejo napredovati v nazive.

Po Štrukljevih besedah bodo na protestu pred vlado zahtevali, da vlada oziroma pristojno ministrstvo nemudoma začne pogajanja s pomočnicami vzgojiteljic. Tako se ne strinjajo s tem, da se njihov položaj ureja v okviru pogajanj o anomalijah v javnem sektorju, ki jih je napovedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. »Zahtevamo izboljšanje plač, o anomalijah pa se lahko pogovarjamo prihodnjih 20 let,« je dejal Štrukelj.

Kaj se bo zgodilo, če njihova zahteva ne bo uresničena, Štrukelj ne more napovedovati: »Sem pa glede na odločenost pomočnic vzgojiteljic prepričan, da v tem primeru to ne bo edini shod.«