Pomorski agenti brez pisarne in ladij

Med podjetji, ki so prejela največ nelegalnega denarja na slovenske račune, sta tudi dve ciprski podjetji za pomorskoagentske storitve.

Objavljeno
22. marec 2017 19.20
Anuška Delić, Mika Velikovsky/Novaya Gazeta, Pavle Petrovič/KRIK
Anuška Delić, Mika Velikovsky/Novaya Gazeta, Pavle Petrovič/KRIK

Ljubljana – Med štirimi največjimi prejemniki denarja iz globalne pralnice na slovenske bančne račune sta tudi podjetji s Cipra, ki se v Sloveniji menda ukvarjata z organizacijo ladijskega prevoza blaga. O teh podjetjih – obračali sta več deset milijonov evrov – ne vedo nič ne v Luki Koper ne slovenski pomorski agenti.

Podatki o bančnih transakcijah iz svetovne pralnice denarja, po katerih smo več mesecev kopali novinarji iz 31 držav, so razkrili tudi dve skrivnostni ciprski podjetji s slovenskimi bančnimi računi. Jillava Shipping Limited in Kerissaco Management Limited naj bi omogočali pomorskoagentske storitve, med drugim tudi prek enako skrivnostne družbe Trading and Freight Agency, ki naj bi imela sedež v Veliki Britaniji.

Jillava Shipping Limited je imela do novembra lani podružnico v Kopru, katere direktorica je bila Olga Stojiljković, žena Mladena Stojiljkovića, s katerim vodita računovodstvo za številna podjetja. Stojiljković je javnosti znan iz časa, ko je ljubljanski Hotel Cubo dobil nove, ruske lastnike. Tedaj je postal prokurist Hotela Cubo, podjetje njegove žene Adria Produkt pa njegov petodstotni družbenik.

V Sloveniji naj bi bil Stojiljković svetovalec ruskih investitorjev pri nas, kot je pred časom povedal za Delo. Tako je povezan z ustanavljanjem številnih podjetij, katerih družbeniki in direktorji so ruski državljani, prav vsa pa so bila vsaj enkrat med svojim obstojem registrirana na naslovu Ferrarska ulica 14 v Kopru. Številna med njimi so posredno povezana z Jillavo in Kerissacom.

Stojiljković je vsakršne povezave s ciprskima podjetjema v telefonskem pogovoru vztrajno zanikal.


Infografika: Delo


Duhovi z milijonskimi prihodki

Iz svetovne pralnice denarja se je na Jillavo Shipping Limited in Kerissaco Management Limited leta 2014 skupaj nateklo 5,4 milijona ameriških dolarjev (po današnjem tečaju je to pet milijonov evrov). Pri tem je eno nakazilo na Jillavin račun prišlo februarja, preostalih osem pa pozneje, v pičlih 25 dneh. Na Kerissacovemu računu se je sedemnajst transakcij v skupni vrednosti kar 3,6 milijona ameriških dolarjev (ali okoli 3,3 milijona evrov) zvrstilo v 35 dneh.

Obe družbi sta plačila prejeli aprila 2014 od istih britanskih slamnatih podjetij, ki sta bili med ključnimi v svetovni pralnici denarja, Tenby Services Limited in Drayscott Overseas LLP.

A to ni edino, kar ju druži. Na Cipru imata iste lastnike in direktorje – Totalserve Consultants Limited in Atlas Alpha Services Limited. Gre za ciprske družbe, ki se ukvarjajo s fiduciarnimi storitvami, ki se v register podjetij proti plačilu vpišejo kot družbenice ali direktorice, da bi se za tem paravanom lahko skrili resnični ekonomski upravičenci.

Poleg tega sta Jillava Shipping in Kerissaco Management na spletnem mestu domnevnega pomorskega agenta Trading and Freight Agency navedeni kot slovenski partnerici. Jillava s slovenskim naslovom in telefonsko številko, Kerissaco pa s ciprskim naslovom in slovensko telefonsko številko. Obe družbi sta bili nedosegljivi na vseh javno objavljenih telefonskih številkah, na e-poštna sporočila pa nista odgovorili.

Skrivnostni pomorski agent

Družba Trading and Freight Agency (TFA) naj bi imela sedež v Veliki Britaniji, toda na navedenem naslovu so poštni nabiralniki podjetja Mail Boxes etc., ki zagotavlja tudi najem poslovnega naslova. TFA je dejansko registrirana na Britanskih deviških otokih, ujela pa se je v podatke iz davčnih oaz, ki so jih v projektu Offshore Leaks leta 2013 razkrili v Mednarodnem konzorciju preiskovalnih novinarjev.

Pridobili smo dokumente o TFA, ki kažejo, da je bil vsaj do leta 2010 njen družbenik Britanec Stephen John Kelly z naslovom v Združenih arabskih emiratih. Zastopniški agent podjetja je bila družba G. S. L. Law & Consulting, ki je v poslovni korespondenci trdila, da se TFA ukvarja s trgovanjem na debelo in tovornim prometom. »Družba se prav tako ukvarja s čarterji plovil in rezervacijo pomorske tonaže za promet z blagom.«

Oba, Stephena Johna Kellyja in družbo G. S. L. Law & Consulting, so britanski mediji – pa tudi novinarji v okviru projekta OffshoreLeaks – povezali s tako imenovanim Primerom Magnitsky. Ta je zadeval ruskega odvetnika, revizorja in žvižgača Sergeia Magnitskega, ki je preiskoval davčno goljufijo v vrednosti 230 milijonov ameriških dolarjev, nato pa so ga aretirali in zaprli. Umrl je v zaporu. Ravno v torek je odvetnik družine Magnitsky padel z nekega objekta, dan prej, preden bi se moral pojaviti na sodišču.

Na vprašanja, poslana na e-naslov TFA (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.), je odgovoril nekdo, ki je trdil, da je njo z povezan. Odgovor je prišel z uporabniškega imena Stephen J. Kelly in e-naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Pod njim je bil podpisan Ahmiat Ibragimov, ki je pojasnjeval, da je podjetje res poslovalo z Jillavo in Kerissacom, toda že več kot leto dni z njima ne posluje, češ da se je zamenjala vodstvena garnitura TFA.

Dodal je, da bodo stare informacije na spletnem mestu TFA zamenjali v najkrajšem mogočem času (ob zaključku redakcije sta bili Jillava in Kerissaco še vedno navedeni kot partnerici, op. a.). Prav tako je zatrdil, da Kelly »že dolgo nima več odnosov z družbo«. Nas je zanimalo, od kdaj jih nima, zakaj nam Ibragimov piše z njegovega e-naslova in kakšen je sploh njegov položaj v družbi.

V drugo je pojasnil, da ne ve, kdaj natančno so prekinili poslovne stike z Jillavo in Kerissacom, saj zaposlenih, ki bi to vedeli, ni več v družbi. Prav tako tudi ne ve, kdaj je Kelly prenehal biti družbenik, saj nima dostopa do arhivov podjetja, katerega aktualnega družbenika ne more razkriti. Zapisal je, da je »svetovalec direktorja in odvetnik«. In se nam zahvalil, da smo ga opozorili, da nam piše s Kellyjevega e-naslova, saj da tega do zdaj niso opazili.

Skozi Slovenijo 137 milijonov evrov

A tu se povezave med Jillavo in Kerissacom še ne končajo. Njune transakcije s slovenskih bančnih računov že več let zaznavajo v Uradu za preprečevanje pranja denarja. Ta, kot je znano, na podlagi zakona o preprečevanju pranja denarja javno objavlja podatke o transakcijah v davčne oaze in druge sumljive oziroma nekooperativne jurisdikcije.

Po teh podatkih je Jillava od leta 2011 do leta 2015 v davčne oaze nakazala skoraj 87 milijonov evrov, in sicer kot plačila za vse od elektronske in digitalne opreme, oblačil do gradnje in prevoznih storitev. Kerissaco pa je od leta 2011 do danes izvedel za 50 milijonov evrov nakazil v davčne oaze za enako raznovrstna plačila. Zadnje nakazilo je bilo po dostopnih podatkih 19. januarja letos.

V tem obdobju sta družbi prejeli le 839.110 evrov (Jillava) oziroma 455.100 evrov (Kerissaco) plačil iz davčnih oaz. Eno od podjetij, ki je Jillavi plačalo storitve prevoza, je bila slovenska družba E-oblaka. Ta je povezana s svetovalcem ruskim investitorjem Mladenom Stojiljkovićem z začetka naše zgodbe. Stojiljković je bil njen prvi direktor, družba pa je bila lani izbrisana iz registra po uradni dolžnosti, saj dve zaporedni leti ni oddala letnega poročila.

Na začetku smo pojasnili, da je bila Stojiljkovićeva žena direktorica slovenske podružnice Jillave v Kopru. Ciprska Jillava je, kot je pojasnil Mladen Stojiljković, leta 2011 v Kopru odprla predstavništvo, a »niso delali nič«. Trdil je, da je dejanska lastnica Jillave ciprska družba Atlas Alpha Services, o kateri smo zgoraj zapisali, da se ukvarja z ustanavljanjem in vodenjem podjetij.

Nič ni vedel o tem, da je družba Trading and Freight Agency na spletnem mestu navedla kontaktni naslov Jillave v Sloveniji na sedežu podružnice, ki so jo zgolj računovodsko vodili. Nič ni vedel o družbi Kerissaco Management in nič o nakazilih, ki jih beleži Urad za preprečevanje pranja denarja. Prvič je slišal za britanski družbi Tenby Services Limited in Drayscott Overseas LLP, ki sta ciprskima družbama nakazovali milijone v Slovenijo. Še več, dejal je, da »podjetje s Cipra (Jillava Shipping Limited, op. AD) na noben način ni sodelovalo s podružnico v Kopru (ki je bila v Jillavini lasti, op. AD)«.

Poudaril je, da so računovodsko podjetje, ki vzame delo, če mu ga ponudijo, in ne sprašuje, zakaj stranka to počne. Zanikal je, da bi bila podjetja, ki jih ustanavlja za Ruse, povezana z Jillavo in Kerissacom, četudi smo mu predstavili podatke, ki to potrjujejo.

Predstavili pa smo mu tudi podatke Urada, da je julija 2015 sam nakazal skoraj 100.000 evrov družbi z Britanskih deviških otokov, ki je prejela denar tudi od Jillave. Dejal je, da so podatki napačni in da bo o tem obvestil Urad za preprečevanje pranja denarja ter zahteval pojasnila. In še: ne, ni ga čudilo, da za Jillavo in Kerissaco niso slišali ne v Luki Koper ne v Zvezi pomorskih agentov Slovenije. »Če bi opravljali ta posel, bi jih vsi poznali.«

Urad smo vprašali, ali je mogoče, da so podatki o transakcijah, ki jih objavljajo, napačni, danes pa so nam sporočili, da je pri sporočanju transakcije prišlo do napake. »Finančna institucija je vnesla napačen podatek o statusu osebe v imenu katere se opravlja transakcija. Na žalost je notranje kontrole urada zaradi njene narave niso zaznale,« so dejali in potrdili, da je bilo nakazilo izvršeno. Napako so odpravili in popravil zapis v evidenci nakazil na spletni strani urada. Sedaj je razvidno, da gre za eno transakcijo in da je transakcijo opravila pravna oseba E-Oblaka d.o.o.

Novice iz Srbije

Potem smo pet pred dvanajsto prejeli srbsko dokumentacijo, ki dokazuje, da utegne biti Stojiljković z Jillavo in Kerissacom bolj povezan, kot je trdil v pogovoru z nami. Transakcije iz svetovne pralnice denarja so namreč navrgle novo ime – Krintech Trading Limited s Cipra. Ta je leta 2014 od istih slamnatih družb kot Jillava in Kerissaco prejela 820.000 ameriških dolarjev (okoli 760.000 evrov). Še več, Stojiljković je od leta 2011 do danes direktor podružnice Krintecha v Srbiji in prav tako je od ustanovitve leta 2012 edini družbenik (pa tudi nekdanji direktor) istoimenske srbske družbe.

Vsaj leta 2011 je bil ekonomski upravičenec ciprskega Krintecha Nikolay Stepanyuk, ki je povezan s slovensko družbo E-oblaka, prav tako nam ga je uspelo povezati z drugimi ruskimi državljani, ki jim podjetja vodi Stojiljković (ali pa jih je vodil v preteklosti).

Poleg omenjenih slamnatih družb so po podatkih urada denar na Krintechov bančni račun nakazovali ne samo Jillava in Kerissaco, ampak tudi podjetja Lauša, E-oblaka in Talentum, ki so povezana s Stojiljkovićem. Vse navedene družbe so od leta 2011 do danes Krintechu plačale skoraj 8,5 milijona evrov za tekstil, elektronsko in digitalno opremo.

Krintech na svoji spletni strani navaja, da se ukvarja s »procesiranjem in distribucijo hrane, gradbenih materialov in surovih produktov«. Arhiv spletnih mest pa kaže, da se je družba še do leta 2015 ukvarjala s transportom in skladiščenjem.

Krintech ima iste slamnate družbenike in direktorja kot Jillava in Kerissaco. Spletna mesta vseh treh podjetij so povezana prek IP in ponudnikov gostovanja.

Stojiljkovića smo konec preteklega tedna poklicali še enkrat, a ga ni bilo v pisarni. Pustili smo sporočilo, da moramo nujno govoriti z njim. Ni se javil. V torek smo ga poklicali še enkrat in je z nami govoril. Zahteval je, da pridemo v Koper, nato je privolil, da mu vprašanja pošljemo po e-pošti. To smo storili in prosili za odgovore do konca dneva, on pa nam je odgovoril, da jih bomo prejeli do konca tedna.

Urad za preprečevanje pranja denarja konkretnih zadev ne komentira.