Pomurje postaja družinam prijaznejša turistična regija

Center za zdravje in razvoj Murska Sobota vzpodbudil povezovanje družinam prijaznih turističnih ponudnikov.

Objavljeno
11. julij 2013 16.36
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Radenci - Pred kratkim so partnerji iz Slovenije in Avstrije v Radencih in na turistični kmetiji Firbas v Cogetincih predstavili čezmejni projekt Družinski centri - Family Centres, ki bo v prihodnje v Pomurju in v Avstriji povezoval turistične ponudnike, prilagojene družinskemu turizmu. V sklopu projekta je nastal katalog, telefonska aplikacija in spletna stran.

Projekt je začel nastajati pred dvema letoma, ko je Mojca Haložan iz murskosoboškega Centra za zdravje in razvoj ugotovila, da v regiji primanjkuje specializirane ponudbe za družine z otroki in da turiste ,ki že obiščejo Pomurje, pošljejo na dogodivščine v sosednjo Avstrijsko Šajersko.

»Moj izziv je bil kam po dogodivščine , kaj doživeti v regiji poleg bazena, če si star med 5 in 12 let ? Po pregledu, kaj se dogaja v regiji, sem poskušala najti sogovornika v Slovenski turistični organizaciji. Žal sem ugotovila , da za Slovenijo to še ni pomembna tema in da na tem področju tudi nimamo pravega strokovnjaka. Zato sem se na podlagi uspešnega sodelovanja v projektu Hiking & biking obrnila na Štajerski turizem (regijsko destinacijsko organizacijo Avstrijske Štajerske ) ter pri njih iskala posluh . Naletela sem na odprta ušesa, kajti družinski turizem je za njih pomembna tema zadnjih šest let in v ta produkt vlagajo kar veliko. Tako se je začelo,« pravi Mojca Haložan.

Med vključenimi ponudniki so zdravilišča Radenci in Banovci

Center je bil skupaj z avstrijskimi parnerji uspešen na razpisu za avstrijsko - slovenske čezmejne projekte in na slovenski oziroma pomurski strani se je v novo mrežo družinam prijaznih ponudnikov vključilo petnajst takšnih, ki lahko tako ali drugače popestrijo bivanje družin z otroki v regiji. Med vključenimi ponudniki so zdravilišča Radenci in Banovci, TIC Moravske Toplice, Krajinski park Goričko, turistične in izletniške kmetije, posamezniki in ustanove, ki se ukvarjajo s tradicionalnimi obrtmi, kulinariko ali kmetovanjem in drugi.

Nekateri so v ta namen pripravili posebne, nove produkte, kot je na primer lov za zakladom, ki ga otrokom v Radencih in avstrijski Radgoni ponuja zdravilišče Radenci, sicer pa lahko družine z otroki v katalogu, na spletni strani ali preko telefonske aplikacije izbirajo med različnimi dogodki, ponudbami in dejavnostmi za otroke.