Pomurski študenti prikrajšani?

V Pomurju država ne sofinancira nobenega visokošolskega študija je Anton Štihec napisal Pavlu Gantarju. Ministrstvo za visoko šolstvo odgovarja, da prekmurski župan ne pozna dejstev in zakonodaje.

Objavljeno
20. avgust 2009 22.12
J. K. S.
J. K. S.
Ljubljana - V Pomurju država ne sofinancira nobenega visokošolskega študija, kar pomeni, da je za njene prebivalce študij dražji kot drugod, je 18. avgusta župan mestne občine Murska Sobota Anton Štihec med drugim napisal predsedniku DZ Pavlu Gantarju in ga spomnil na njegovo nedavno izjavo, da je zaskrbljen zaradi prekmurskega zaostajanja v stopnji znanj v šolah. Pozval ga je, naj ministra za visoko šolstvo prepriča, naj sofinancira pomurske akreditirane redne visokošolske programe. Gantar se vsaj javno ni odzval, se je pa v sredo odzvalo MVZT, ki navaja drugačna dejstva.

Ministrstvo v odgovoru navaja, da Štihčeve navedbe kažejo, da »ne pozna dejstev in visokošolske zakonodaje«, saj pričakuje, da bi »moralo ministrstvo financirati neobstoječe študijske programe«. Kot pišejo, ostajajo v Pomurju štiri dislocirane enote, ki izvajajo samo izredni študij, redni študij poteka le na dislocirani enoti fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Murski Soboti in tega MVZT financira. Odgovor pojasnjuje, da MVZT v prihodnjem študijskem letu »zaradi javno-finančnih omejitev« ne namerava podeliti novih koncesij. Trenutno financirajo 36 koncesioniranih visokošolskih programov, od katerih jih je bilo 31 podeljenih v mandatu prejšnje vlade. Zanje bo šlo letos 7,5 milijona proračunskih sredstev, tri milijone več kot lani. Odgovor MVZT se je na koncu spotaknil tudi ob to, kako je Štihec pozval Gantarja, češ da se »politika ministrstva in državnih ustanov ne vodi na podlagi strankarske solidarnosti«, če pa Štihec meni drugače, je imel možnost to izkoristiti v mandatu prejšnje vlade.

Na to se je Štihec odzval z izjavo za javnost, v kateri trdi, da pomeni odgovor MVZT priznanje, da dobi Pomurje le drobtinico iz visokošolskega proračuna. Napisal je tudi, da bo to jesen v Murski Soboti Evropsko središče Maribor začelo izvajati izredna študija zdravstvene nege in fizioterapije, ker ministrstvo tem programom noče podeliti koncesij in ju financirati kot redni študij.

Iz petkove tiskane izdaje Dela