Pomurski vodovod po desetletju priprav

Graditi ga bodo začeli prihodnje leto. Vrednost naložbe za 125 tisoč prebivalcev regije je 135 milijonov evrov.

Objavljeno
03. november 2011 16.00
Posodobljeno
03. november 2011 16.00
I. G., Murska Sobota
I. G., Murska Sobota

Murska Sobota - Pomurske občine in država so potrebovali kar desetletje za priprave na gradnjo pomurskega vodovoda, s katerim bo zagotovljena oskrba z zdravo pitno vodo za 125.000 prebivalcev regije.

Ocenjena vrednost naložbe je 135 milijonov evrov. Denar bodo prispevali država, Evropski kohezijski sklad in občine.

Država in pomurske občine so dogovor in pogodbi o gradnji vodovoda v desetih letih podpisale trikrat. V tem času je bilo po obojestranski krivdi opravljeno zelo malo kokretnega dela.

Do velikega premika v pripravah na naložbo je prišlo po junijskem pogovoru med pomurskimi župani in okoljskim ministrom Rokom Žarnićem, na katerem so si odkrito povedali kdo in kaj je krivo za zamudo in se dogovorili, da zamujeno nadomestijo v kratkem času in na ta način tudi zagotovijo evropska sredstva za naložbo.

Janez Rožmarin, Anton Toernar in Franc Šlithuber, ki vodijo priprave na izvedbo projekta, razdeljenega na tri manjše sisteme, so povedali, da so s pripravami na naložbo že tako daleč, da bodo z gradbenimi deli - če ne bo prišlo do nepredvidenih težav in zapletov - zagotovo začeli najpozneje jeseni prihodnje leto, končali pa leta 2015. Največ dela so morali opraviti na Goričkem zaradi zagotavljanja vodnih virov, hribovitega terena in razdrobljene poseljenosti. Prav na Goričkem je tudi največje pomanjkanje pitne vode.