Ponovni pregled za bioplinarno Bio Futura

Evropska komisija je zaradi stečaja prenehala preverjanje.

Objavljeno
18. november 2015 08.52
Bioplinarna Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Ilirska Bistrica – Ker se je okoljevarstveno dovoljenje za delovanje bioplinarne Bio Future izteklo, naprava pa miruje, je evropska komisija končala postopek, v katerem je preverjala zakonitost delovanja te naprave.

Bioplinarna ne obratuje od decembra 2012, maja pa se je iztekla tudi veljavnost okoljevarstvenega dovoljenja (OVD), zato je evropska komisija končala tako imenovani EU-pilot, postopek preverjanja dejstev. Ta postopek je evropska komisija začela maja 2012, po pritožbi AAG v zvezi z delovanjem bioplinarne v Ilirski Bistrici. Ministrstvo za okolje in prostor je komisijo septembra obvestilo o izteku veljavnosti osnovnega OVD in tudi o ustavitvi postopka za spremembo OVD avgusta, ki ga je Agencija Republike Slovenije za okolje vodila po uradni dolžnosti.

Bioplinarna Bio Futura je od februarja v stečaju, stečajni upravitelj Valter Stepan Veren in v DUTB, kjer rešujejo probleme petih zavoženih bioplinarn v Sloveniji, pa so se odločili, da bodo s pomočjo neodvisnih strokovnjakov preverili stanje bioplinarne, zato da bodo pred ponovnimi poskusi prodaje naprave sploh vedeli, kaj prodajajo. Obenem so že v postopku pridobivanja novega OVD, to je novih meril za delovanje, ki bi jih moral upoštevati bodoči lastnik naprave. Veren ponovno poudarja, da bodo za ponovni zagon naprave nujni argumenti, ki bodo močnejši od nezaupanja lokalne skupnosti po zadnji izkušnji z bioplinarno, v kateri so še vedno nepredelani odpadki. Na AAG o odločitvi evropske komisije včeraj niso še ničesar vedeli in zadeve ne komentirajo.