Popisali šele četrtino stavb

Geodetska uprava RS je v okviru popisa nepremičnin, ki se je začel decembra lani, uspela popisati šele približno četrtino stavb in delov stavb.

Objavljeno
23. februar 2007 14.27
Ljubljana – Geodetska uprava RS je v okviru popisa nepremičnin, ki se je začel decembra lani, uspela popisati šele približno četrtino stavb in delov stavb. Popis poteka počasneje od načrtovanega predvsem zaradi nepripravljenosti lastnikov na obisk popisovalca, zaradi česar mora slednji večino stavb in delov stavb obiskati dvakrat, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal generalni direktor geodetske uprave Aleš Seliškar. Vse lastnike nepremičnin zato poziva, naj pripravijo potrebne podatke.

Popisovanje podaljšali do konca junija

Ker popisovalci ne bodo mogli popisati vseh nepremičnin v zastavljenem roku, to je do konca aprila, je geodetska uprava vladi predlagala - ta pa je v četrtek predlog tudi sprejela - da se popis nepremičnin podaljša za dva meseca, do konca junija. Do tega roka bo popis večinoma končan, verjetno bo ostala še kakšna poslovna stavba, je napovedal Seliškar.

Geodetska uprava mora v skladu z zakonom o evidentiranju nepremičnin, ki ga je DZ sprejel aprila lani, popisati 1,6 milijona stavb in delov stavb. V ta namen so na teren s 1. decembrom lani poslali posebej izšolane popisovalce, v popis pa so doslej predali 736.236 stavb in delov stavb. Od tega so jih dejansko popisali 410.404 oz. 24,9 odstotka, je povedala vodja sektorja za kataster stavb Ema Pogorelčnik.

Glavni razlog za podaljšanje popisa nepremičnin je nepripravljenost lastnikov na prvi obisk popisovalca, kar pomeni, da morajo popisovalci isto stavbo obiskati večkrat, je pojasnil Seliškar. Ob naslednjem obisku čez nekaj dni sicer lastniki potrebne podatke pripravijo zelo kakovostno. Ker se to dogaja pri večini lastnikov, se je nakopičil časovni zamik, je podaljšanje pojasnil Seliškar.

Zadovoljni z odzivom lastnikov cerkvenega premoženja

Najslabšo pripravljenost na popis nepremičnin geodetska uprava zaznava med večjimi lastniki, lastniki industrijskih in poslovnih objektov. Zelo pozitivno so se odzvali lastniki cerkvenega premoženja, ki popis izkoriščajo tudi za ureditev evidence svojega premoženja, je povedal Seliškar, razočaranje pa izrazil nad odzivom lastnikov državnega premoženja.

Delo bo dokončalo dodatnih 680 popisovalcev

Na terenu je trenutno aktivnih 878 popisovalcev, v tednu dni pa bo geodetska uprava objavila poziv za novih 680. Ti so potrebni predvsem na območjih Ljubljane, Maribora in Kopra.

Dodatni popisovalci so predvideni v rešitvah in ukrepih za pospešitev popisa nepremičnin, ki jih je vlada sprejela v četrtek skupaj s podaljšanjem roka za popis. Poleg tega bodo na geodetski upravi v popis vključili tudi ves svoj razpoložljivi kader, in sicer predvsem kot inštruktorje. Stroški popisa se zaradi tega ne bodo zvišali, saj so popisovalci plačani glede na opravljeno delo, je povedal Seliškar.

Veliki razlike v deležih popisanih stavb po posameznih območjih

Na geodetski upravi opažajo velike razlike v deležu popisanih stavb in delov stavb po posameznih območjih v Sloveniji. Tako popisovalci s Primorske poročajo o bolj počasni izvedbi popisa, za kar je deloma krivo veliko število počitniških objektov, medtem ko so lastniki nepremičnin v Pomurju dokaj dobro pripravljeni že ob prvem obisku popisovalca in lahko popis poteka hitreje. K razlikam v hitrosti popisa pripomore tudi število industrijskih in poslovnih objektov, saj njihov popis vzame več časa.

Geodetska uprava poziva vse udeležence popisa nepremičnin k pripravi potrebnih podatkov. Vzorčni popisni obrazci so dostopni na spletnem mestu, še vedno pa sta udeležencem popisa za pomoč na voljo brezplačna telefonska številka 080 21 66 in elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..