Popisali skoraj tretjino nepremičnin

Geodetska uprava RS je do današnjega dne popisala 563.239 stavb in delov stavb v državi, kar predstavlja 32,06 odstotka vseh nepremičnin, vključenih v popis, ki se je začel decembra lani.

Objavljeno
16. marec 2007 13.26
Ljubljana - Geodetska uprava RS je do današnjega dne popisala 563.239 stavb in delov stavb v državi, kar predstavlja 32,06 odstotka vseh nepremičnin, vključenih v popis, ki se je začel decembra lani. Ker morajo popisovalci zaradi nepripravljenosti lastnikov nepremičnin večino udeležencev popisa obiskati dvakrat, geodetska uprava udeležence popisa vnovič poziva, naj pravočasno pripravijo potrebne podatke.

Do danes je geodetska uprava v popis predala 945.663 stavb in delov stavb oz. 53,82 odstotka vseh vključenih v popis nepremičnin. Ob tem popisovalci še vedno poročajo o velikem deležu udeležencev popisa nepremičnin, ki se sicer na popis dobro pripravijo, vendar ne pravočasno. Večino udeležencev popisa morajo tako še vedno obiskati dvakrat, zato geodetska uprava vse udeležence popisa nepremičnin ponovno poziva, naj se na popis pripravijo pravočasno.

Dodatno pomoč in odgovore na morebitna vprašanja lahko vsi udeleženci popisa dobijo na ustaljenih kanalih pomoči geodetske uprave, torej na spletni strani www.popis-nepremicin.si, elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in na brezplačni telefonski številki 080 21 66, so sporočili iz geodetske uprave.

Kot je znano, je geodetska uprava s terenskim popisom nepremičnin začela 1. decembra lani, po načrtih pa bi se moral končati do konca aprila. Ker pa se je izkazalo, da popisovalci predvsem zaradi nepripravljenosti lastnikov ne bodo mogli popisati vseh nepremičnin v zastavljenem roku, je vlada februarja rok za popis podaljšala za dva meseca. Ob tem je sprejela tudi ukrepe za pospešitev popisa, med drugim povečanje števila popisovalcev.

Po uvedbi ukrepov za pospešitev popisa nepremičnin na terenu je odstotek v popis predanih stavb in delov stavb začel naraščati, ugotavljajo na geodetski upravi. Še vedno pa obstajajo najbolj kritična območja, kjer bo potrebno za pospešitev popisa nepremičnin vključiti še dodatne popisovalce. Ta območja so Ljubljana, Kamnik, Koper, Logatec, Domžale, Vrhnika, Nova Gorica, Tolmin, Kranj in Litija.

Na terenu je trenutno aktivnih 878 popisovalcev, je dan po sklepu vlade na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil generalni direktor geodetske uprave Aleš Seliškar. Dan pozneje je geodetska uprava objavila poziv za dodatnih 680 popisovalcev, ki so po Seliškarjevih besedah predvsem na območjih Ljubljane, Maribora in Kopra.

Geodetska uprava je v mesecu marcu aktivno izvaja izobraževanja za nove popisovalce. Od 1. do 16. marca je izobraževanje uspešno zaključilo 437 novih popisovalcev, ki bodo popis nepremičnin opravljali po različnih krajih v Sloveniji. Še vedno pa se lahko prijavijo vsi, ki jih zanima opravljanje tega dela.