Poplave in plazovi prizadeli slovensko Istro

Hud naliv je poplavil ceste, trge, kleti, avtomobile, sadovnjake ... Padlo je približno 90 litrov dežja na kvadratni meter.

Objavljeno
15. oktober 2014 10.38
zalilo tako, da bodo morali zamenjati vso pohištvo, strunjan 2:
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper, Piran − Zadnjo noč je vodna ujma prizadela tri obalne občine. Najhuje je bilo med eno in drugo uro zjutraj, ko je padlo približno 90 litrov dežja na kvadratni meter. Koprski poklicni gasilci so opravili več kot 30 intervencij, nekatere še potekajo. Največ je bilo primerov črpanja meteorne vode iz objektov ter reševanja potopljenih vozil. Zaradi plazov je več cest še vedno le delno prevoznih.

Dež je pozneje prenehal le za kakšno uro, zjutraj pa je ponovno začelo deževati.

Nadvse hud naliv je povzročil vrsto preglavic. Poplavilo je ceste, ulice, trge, kleti, avtomobile, njive, polja, sadovnjake ... sprožili so se številni plazovi na ceste, kar je oviralo promet in naredilo precej škode.

Gasilci, komunalni delavci, pripadniki civilne zaščite so že vso noč na nogah. Toliko vode naenkrat je bilo nazadnje pri katastrofalnih poplavah pred štirimi leti. V Strunjanu so morali iz neke hiše celo evakuirati ljudi.

Od Strunjana proti Valeti so tako sanirali tri plazove

Tudi v piranski občini strokovne službe občine pomagajo gasilcem pri evidentiranju plazov in angažiranju podizvajalcev za odpravo posledic neurja. Kot so sporočili z občine, so se sanacije že zjutraj lotili delavci CPK in javnega podjetja Okolje.

Vse razpoložljive intervencijske ekipe od zgodnjih jutranjih ur sanirajo plazove, s cestišč odstranjujejo nanošeno kamenje, pesek in vejevje.

Od Strunjana proti Valeti so tako sanirali tri plazove, od Valete proti Luciji dva, od Valete proti Belemu križu dva in od Belega križa proti Strunjanu pet plazov. Interventna dela potekajo tudi na vseh odsekih, kjer je bilo treba zagotoviti prevoznost cest.

Neurja prizadela tudi Italijo

Nad severno Italijo so se zadnjo noč razbesnela huda neurja, ki so v Toskani zahtevala dve smrtni žrtvi, poročajo tuje tiskovne agencije. O hudih neurjih so ponoči poročali tudi iz Trsta. V Toskani sta ponoči umrli starejši ženski, katerih avtomobil je v kraju Sgrilozzo v občini Grosseto odnesla narasla reka.

Huda neurja so divjala tudi v priljubljenem letovišču Orbetello, kjer je reka Elsa na več krajih prestopila bregove. Več deset ljudi je moralo zapustiti domove.

Močne nočne padavine so veliko škode povzročile tudi v Trstu. Kot danes na spletni strani poroča tržaški Primorski dnevnik, so morali zaradi neurij ponoči in davi večkrat posredovati gasilci in potapljači, reševalci pa so še na delu. Poplavljenih je veliko stanovanj, kleti in trgovin, pa tudi mestna mrtvašnica. Pod vodo so se znašli tudi avtomobili, v katerih so bili ujeti ljudje.

V Miljah je zaradi posledic neurij zaprta cesta proti mejnemu prehodu Lazaret. Zaradi poplav je zaprta hitra cesta proti Sloveniji, zaradi česar v mestu nastajajo zastoji, še piše Primorski dnevnik.

Slabo vreme na severu Italije divja že nekaj dni. V Genovi so neurja pred dnevi zahtevala smrtno žrtev, v mestu Parma in deželi Piemont pa je nastala milijonska škoda.

Italijanski predsednik je zaradi visoke škode ob neurjih pozval k ukrepom za utrjevanje tal. Odgovornost za težave v Genovi pa je pripisal malomarnosti in nestrokovnemu utrjevanju rečnih bregov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.