Poplave povzročile več kot 13 milijonov evrov škode

Največ škode, približno za 2,7 milijona, je na območju Kostanjevice na Krki.

Objavljeno
18. september 2014 12.40
Poplave
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Novo mesto/Kostanjevica na Krki/Šentjernej - Po grobih ocenah so neurja in zadnje poplave na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju skupaj s plazovi, poškodovanimi cestami in uničeno infrastrukturo povzročile skupaj za dobrih 13 milijonov evrov škode. Največ škode, približno za 2,7 milijona evrov, je na območju Kostanjevice na Krki, v Občini Šentjernej pa jo ocenjujejo na 2,5 milijona evrov.

Poveljnik Civilne zaščite Dolenjske in Bele krajine Klemen Gorše je za STA povedal, da je v petnajstih občinah Dolenjske in Bele krajine, med katere je všteta tudi šentjernejska, izvzeta pa kostanjeviška, za predvidoma sedem milijonov škode.

V Kostanjevici čiščenje že končano

Danes se sestaja kolegij generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje, na katerem se bodo predvidoma dogovorili o izdaji sklepa za začetek natančnejšega ocenjevanja škode, ki naj bi trajalo približno dva meseca, je še povedal Gorše.

Kot je kostanjeviški župan Mojmir Pustoslemšek danes povedal za STA, je po zadnjih ocenah škode v občini za približno 2,7 milijona evrov oz. nekaj več kot jo je bilo leta 2010. V Kostanjevici na Krki so v sredo končali akcijo čiščenja, pri kateri je sodelovala tudi vojska.

Zdaj pomagajo vojaki, kmalu sanacija cest

Za lastnike poplavljenih hiš so priskrbeli razvlaževalce prostorov, pred tem pa so tamkajšnja stanovanja očistili in razkužili. Občino čaka še sanacija cest, druge infrastrukture in plazišč, je še povedal Pustoslemšek.

Šentjernejski župan Franc Hudoklin je navedel, da po grobih ocenah vsa škoda v občini znaša približno 2,5 milijona evrov. Na tamkajšnjih poplavljenih območjih pri čiščenju in razkuževanju danes zadnjič pomagajo vojaki, v prihodnjih dneh pa občino čakajo še druge sanacije in prenove cest, je opozoril.

Največ škode v Krškem

Za oceno stanja na plaziščih so na pomoč poklicali tudi geologe, ki jim bodo svetovali, kako jih najbolje sanirati. Ceste v občini so v glavnini prevozne, za promet pa bodo morali zapreti nekaj manjših poškodovanih mostov, je še Hudoklin povedal za STA.

V Posavju so po podatkih tamkajšnjih občin največ škode, za 1,4 milijona evrov, popisali v Krškem. V Brežicah jo je za približno milijon evrov, za približno 1,1 milijona evrov pa je škode na območju sevniške občine.