Popotovanje od Logatca do Unca

Med Uncem in Postojno pelje na dan v povprečju 42.000 vozil, od tega skoraj 6500 težkih tovornih vozil, približno polovica v vsako smer.

Objavljeno
26. september 2014 23.23
Zastoj pred izvozom Unec zaradi del na avtocesti. Unec, 20.09. 2014
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Unec - Preverili smo zastoj na primorski avtocesti v smeri proti Postojni včeraj po 15. uri. Prejšnji petek se ni ponovil, kolona vozil pred usmeritvijo na en vozni pas ni bila 20-kilometrska. Za osem kilometrov od začetka do izteka zastoja smo potrebovali 33 minut.

Na avtocesto v smeri proti Postojni smo krenili v Logatcu ob 14. uri in 56 minut. Vozniki, ki so se hoteli izogniti zastoju pri Uncu, so z avtoceste iz smeri Ljubljana v središče Logatca vstopali v bolj in manj stoječi koloni. Do glavne ceste Ljubljana-Postojna se je namreč treba prebiti skozi dvoje logaških krožišč, in to ob uri, ko se tudi v Logatcu končajo službe. V vrsti vozil skozi Logatec so bila samo slovenska.

Vsi tujci so ostali na avtocesti, med njimi pa tudi veliko domačih voznikov. Po približno štirih kilometrih vožnje mimo postajališča Lom, ob 15. uri, smo prispeli do repa kolone. Zadnji cifri na števcu kilometrov sta bili 60. V dveh vzporednih kolonah smo se s polžjo hitrostjo pomikali naslednje kilometre. Čez nekaj časa je promet stekel s hitrostjo, ki ni dopuščala niti temeljitejšega pogledovanja proti letošnjo zimo izjemno poplavljenemu Planinskemu polju. Ob 15.21 je »radio« sporočil, da se rep zastoja že pomika mimo izvoza za Logatec proti Vrhniki ter da svetujejo izvoz z avtoceste na izvozu Vrhnika.

Ko je števec v našem vozilu kazal 64, smo se začeli razvrščati na en vozni pas, po katerem pa je promet stekel skoraj gladko. Pospešek voznikom, »zaspalim« na prevoženih osmih počasnih kilometrih, je tam z mahajočo roko dajal policist in jih priganjal k dohitevanju vozila spredaj. Pri številki 68 na števcu, na vrhu viadukta mimo Unca, kjer so še pred kratkim gradbinci postavljali protihrupno ograjo, je bilo zastoja konec. Ura je kazala 15.33.

Na bencinski črpalki na Ravbarkomandi so nam dejali, da le tu in tam slišijo kak komentar o zastoju, toda nič posebno hudega. »Dejstvo je, da je treba avtocesto obnavljati. Zdaj jo obnavljajo tu, zdaj tam. Bentijo predvsem tisti, ki se po tej cesti vozijo na delo v Ljubljano. Ti so se morali prilagoditi, turistom pa se ne mudi,« je komentirala natakarica v gostinskem lokalu, voznik vozila z nemško registracijo pa je rekel, da so na podobne zastoje navajeni tako rekoč pred vsakim velikim mestom.

Nepretrgana kolona vozil iz smeri Logatca je Postojno dosegla ob približno 17. uri. Nekatere je na tej cesti nekaj dodatnega časa zadržala prometna nesreča. Brez velikih težav so razdaljo med Logatcem in odprtim uvozom Unec prevozili tisti, ki so avtocesto vendarle zapustili šele v Logatcu in do odprtega uvoza Unec pripeljali po cesti skozi Laze.

V nedeljo popoldne se bo zgodba verjetno ponovila, le smer vožnje bo obratna.