Popovič in Janković podpisala pogodbo o ravnanju z odpadki

Popovič našel rešitev za izhod iz »smetarskega tunela« v Ljubljani.

Objavljeno
01. junij 2012 17.48
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - »Po desetih letih in številnih ovirah na tej trnovi poti, smo se dogovorili in dolgoročno rešili problem,« je izjavil koprski župan Boris Popovič po današnjem podpisu pogodbe o pristopu občine Koper k skupnemu ravnanju z odpadki v Regijskem centru za ravnanje z odpadki v Ljubljani. »Mi še zmeraj trdimo, da bo odprtje tega RCERO v letu 2015,« je dejal Zoran Janković.

»Večkrat sem javno povedal, da so v Sloveniji lobiji, ki stvari ves čas zavirajo. In večkrat sem tudi rekel, da dokler bo na tistem mestu Podlipnikova, je problem vsaj za Koper, nerešljiv. Preizkusili smo vse kombinacije, porabili ogromno denarja, časa, sestankov... Iz vsega tega ni bilo nič. Nisem in nisem mogel iz tunela. Na koncu sem zaprosil Jankovića za pomoč. Prepričan sem, da bodo speljali stvari tako, kot je potrebno. Ponudili so nam enake pogoje kot za vse ostale občine (le pet odstotkov višje cene, ker nismo prisotni pri financiranju,« je dejal Popovič.

Zoran Janković je dodal, da bo ljubljanski RCERO vreden 144 milijonov evrov in da bo EU zanj zagotovila 77,5 milijona evrov. V projekt je zdaj vključenih 28 občin. »Skoraj 550.000 prebivalcev Slovenije bo preskrbljenih za 20 do 40 let. Zasluga za ta podpis gre Janku Kramžarju, ki je idejni oče projekta. Sam temu, da bi prišla koprska ali katera druga občina, najprej nisem bil naklonjen, kajti problem smeti bo eden večjih na svetu v naslednjem stoletju. Toda direktor Snage me je prepričal. Tudi za nizek pribitek k ceni, ki naj jo plačajo tiste občine, ki niso v holdingu. Odločitev o izbiri izvajalca (Strabag) je zdaj na državni revizijski komisiji. V prostorskem načrtu imamo predvideno tudi lokacijo za toplotno predelavo odpadkov, s čimer bomo pridelali elektriko ali toploto,« je dejal Zoran Janković in večkrat poudaril, da s Popovičem dobro in korektno sodelujeta.

V holdingu RCERO odloča sedem ustanovnih članic - med katerimi je občina Ljubljana največja z 88-odstotnim deležem, toda v šestih letih so doslej vedno odločli soglasno, je poudaril Janković. Tudi o vstopu občine Koper. In če se bo pojavil še kakšen interesent, bodo predlog preverili. Za Popoviča je najpomembneje, da Koprčani ne plačujejo odvoza odpadkov dražje, kot ga drugi v državi: »Iskal sem vse variante. Kdo je doslej pomagal? Nihče. Ne čutim nobene odgovornosti za stanje s smetmi v državi. Res pa je, da sem za vse v tej državi kriv jaz,« je dejal Popovič. Janko Kramžar pa je dejal, da bodo cene odlaganja koprskih smeti v Ljubljani »značilno nižje in naj bi znašale 95 do 115 evrov za tono. Nerazumljivo pa je, da država zahteva kar 50 evrov finančnih jamstev za vsako tono v Ljubljani odloženih smeti, so včeraj negodovali predstavniki obeh občin in komunalnih podjetij.