Popovič išče pokopališče za sosede

Župan bi še urejal Ankaran, Ankarančani mu odgovarjajo s kriminalisti in sodišči.

Objavljeno
19. september 2014 23.04
popovič
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Ankaran – Koprski župan Boris Popovič spet jezi Ankarančane. Ti so šele zdaj v uradnem listu odkrili njegov sklep o začetku postopka za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta Pokopališče Ankaran. Spor okoli pokopališča ima dolgo brado in je eden od vzrokov za začetek razhajanja med občino in krajevno skupnostjo.

Popovič je že pred približno desetimi leti povedal, da nasprotuje ureditvi novega pokopališča v Ankaranu, ker imajo Ankarančani pokopališče nedaleč stran v Kolombanu, na Bridih in v Bertokih in ker je po njegovem v turističnem kraju škoda zapravljati malo prostora za tak namen. Skupina domačinov se je temu uprla in zbrala več kot 600 podpisov.

Namesto grobov apartmaji

Predsednik sveta KS Ankaran in kandidat za župana Gregor Strmčnik je dejal, da koprski župan ne bi smel nasprotovati krajanom, ki so hoteli urediti pokopališče na predvidenem zemljišču v bližini ankaranske cerkve. Toda približno mesec dni pred ankaranskim posvetovalnim referendumom o samostojni občini (novembra 2009) je občina pripravila predlog prostorskih sprememb, s katerimi je območje pokopališča spremenila in ga opredelila za turistične namene.

Dva dneva pred referendumom pa je podpisala pogodbo o prodaji zemljišča s podjetjem Grafist. Slednji je kasneje dobil gradbeno dovoljenje za gradnjo turističnih apartmajev, ki so mu oporekali v Ankaranu. Primer je prišel pred sodišče, ki je odločilo, da je gradbeno dovoljenje veljavno, toda v Ankaranu so zahtevali revizijo na vrhovnem sodišču. Primer raziskujejo tudi kriminalisti NPU, je povedal Gregor Strmčnik.

Turisti ne potrebujejo pokopališča

Že lani pa so na koprski občini začeli iskati druge lokacije za ankaransko pokopališče. Postopke so z objavo sklepa o pripravi OPPN nadaljevali tudi julija, ko je bilo že jasno, da bo Ankaran samostojna občina, ki bo sama odločala o lokaciji pokopališča. Popovič je pojasnil, da se ne strinja z umestitvijo pokopališča v Ankaran, zato so koprske občinske službe iskale najmanj slabo rešitev, o kateri bi povprašali prebivalce. S tem postopkom so menda v koprski občini hoteli le izvedeti, ali imajo boljše predloge. Zdi se, da je koprski župan hotel potrditev od Ankarančanov, da ima prav, ko govori, da v turističnem kraju ne potrebujejo pokopališča.

Svet krajevne skupnosti Ankaran je nasprotoval predlogu koprske občine za lokacijo pokopališča ob Cahovi in Regentovi ulici, češ da je umestitev v bližino stanovanjskega naselja in šole neprimerna. Člani sveta KS vztrajajo, da je zemljišče za pokopališče predvideno ob cerkvi, saj še zmeraj upajo, da bodo potrjene njihove pritožbe, da je šlo pri spremembi namembnosti zemljišča leta 2009 za zlorabo uradnega položaja. Svet je naložil Gregorju Strmčniku, da lahko v imenu KS sklene poslovni dogovor z odvetnikom Miho Šipcem in s sodelavci Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani za pomoč pri razreševanju zapleta.