Popovič: Koper se odpoveduje obalni cesti

Po odprtju predora Markovec junija letos je obalna cesta prešla v upravljanje koprske in izolske občine.

Objavljeno
17. november 2015 11.43
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Koper − Koprski župan Boris Popovič je na srečanju s predstavniki krajanov Markovca napovedal, da se mestna občina odpoveduje obalni cesti med Koprom in Izolo. Razlog naj bi bilo nerazumevanje resornega ministra Petra Gašperšiča in informacija, da lokalnih vinjet ne bo. Župan Izole Igor Kolenc z odločitvijo ministra in napovedmi Popoviča ni bil seznanjen.

Po odprtju predora Markovec junija letos je obalna cesta prešla v upravljanje koprske in izolske občine, ki naj bi po napovedih okoli pet kilometrov dolg obalni pas celovito uredili. Prvi korak v to smer je bila napoved obeh županov o uvedbi izmeničnega enosmernega prometa, pri čemer bi en pas namenili kolesarjem, vendar pod pogojem, da država uvede lokalne vinjete.

Sodu izbil dno sestanek z Gašperšičem

Koprski župan pa je v ponedeljek na srečanju s predstavniki krajevnih skupnosti Žusterna, Za gradom, Semedela in Olmo - Prisoje o problematiki prometa na Cesti na Markovec napovedal, da se mestna občina odpoveduje obalni cesti. Po besedah župana, ki so jih povzeli na občini, je razlog v neposluhu in nerazumevanju ministrstva in države, ki nista izpolnila večine od obljub, zapisanih v dogovoru med tremi obalnimi občinami in ministrstvom za infrastrukturo.

Kot je pojasnil Popovič, je sodu izbil dno nedavni sestanek z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem, ki je menda jasno povedal, da lokalnih oziroma regionalnih vinjet ne bo.

V kabinetu izolskega župana Kolenca, ki je trenutno v tujini, so za STA pojasnili, da z odločitvijo ministrstva glede lokalnih vinjet uradno ni bil seznanjen, prav tako ne z napovedmi koprskega župana.

Preobremenitev lokalnih cest

Glede problematike prometa na območju Markovca pa je Popovič napovedal, da bodo o njej odločali krajani. Občina bo tako skupaj z zunanjimi strokovnjaki proučila različne predloge prometne ureditve in izdelala njihove simulacije, nato pa predlog dala v razpravo krajanom.

Po eni strani krajani Ceste na Markovec želijo uvedbo enosmernega prometa, ki bi po njihovem mnenju povečal prometno varnost in omogočil ureditev večjega števila parkirnih mest zanje, po drugi strani pa bi tovrstna ureditev odprla problem preobremenitve nekaterih drugih cest in ulic, še posebej Vena Pilona, kjer sta šola in vrtec, so zapisali na koprski občini.

Popovič enosmerno ureditev prometa podpira, vendar pravi, da je treba upoštevati tudi želje in potrebe drugih prebivalcev oziroma poiskati skupno rešitev. Obljubil je, da bo občina podprla krajane in naložbo v celoti financirala, pri tem pa poudaril, da bi lahko določene prometne rešitve, denimo postavitev hitrostnih ovir, izpeljali v kratkem. Omenil je tudi ureditev krožišča na sedanjem križišču Ceste na Markovec s Kvedrovo ulico, ki je že v načrtih občine.