Popovič: Kučan govoril neresnice

Koprski župan Popovič trdi, da lahko dokaže, da je bivši predsednik države Milan Kučan pred preiskovalno komisijo govoril neresnice.

Objavljeno
18. januar 2007 18.08
biris Popovič
Koper - Koprski župan Boris Popovič se je na današnji novinarski konferenci odzval na izjave bivšega predsednika države Milana Kučana pred preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje razmere na državnem tožilstvu in ugotavlja morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij. Kučan je pod prisego govoril neresnice, pravi koprski župan in dodaja, da je to enostavno dokazati in bodo to tudi storili. Kučanu se ne namerava opravičiti, ampak meni, da bi se on moral opravičiti njemu in njegovi družini ter se "pokesati za vse gorje, ki ga je storil".

Kot je dejal Popovič, bi Kučan, če bi danes še imel moč, "nedvomno preiskovalcem predlagal še zadnji korak, likvidacijo".

Koprski župan je prepričan, da je v ozadju vsega njegov vstop v politično življenje oziroma njegova zmaga na županskih volitvah decembra 2002. Odredba za sledenje in prisluškovanje Popoviču naj bi bila namreč izdana na dan njegovega prvega javnega nastopa oziroma dva dni pred sprejetjem sklepa občinskega sveta o njegovi izvolitvi za župana.

Popovič vztraja, da za njegovim priporom leta 2003 in številnimi kazenskimi ovadbami stoji Kučan, za kar ima, kot je povedal, tudi priče in dokaze, ki jih bo uporabil, ko bo čas za to. Povedal je, da je pred preiskovalno komisijo sam pričal pod prisego in nima navade lagati, prav tako nima navade svojih izjav nenehno spreminjati, kot naj bi to počel Kučan. Zanima pa ga, kako namerava Kučan ukrepati v primeru, da se mu Popovič ne bo opravičil oziroma ali bo to storil na zakonit način.

Po Popovičevih besedah je Kučan pred komisijo izjavil, da ve o "zadevi Popovič" le to, kar je bilo objavljeno v medijih. Kučanove izjave, da o zadevi ni seznanjen prek obveščevalnih in strokovnih služb, ampak izrecno preko medijev, pa se Popoviču zdijo ne le absurdne, temveč naj bi Kučan z njimi žalil inteligenco državljanov Slovenije. Popovič je dodal, da se Kučanu "očitno še ni potešila želja po oblasti, temveč njegova želja po razdvajanju in blatenju še vedno tli", kar po Popovičevem mnenju Kučan dokazuje z vsakim nastopom.

Pri tem je navedel tudi Forum 21, kjer naj bi se po njegovih besedah "prostovoljno" zbralo 80 odstotkov kapitala cele države, čeprav, kot je navedel, naj se Forum ne bi vmešaval ne v gospodarstvo, zdravstvo, kulturo, šport, organe pregona, sodstvo in policijo. Dodal je, "vsi namreč vemo, da so in še danes obstajajo obveščevalne službe, tako v Sloveniji kot v drugih državah, zanimivo je, da ravno bivši predsednik države o obstoju in delovanju teh služb ne ve ničesar, temveč zve vse samo iz medijev".

Popovič je bivšemu predsedniku še priporočil, "da je že skrajni čas, da popravi svoj odnos do dogajanja iz slovenske zgodovine, ki je na žalost še vedno razdeljena na levi in desni tabor", za kar je po njegovih besedah v veliki meri odgovoren ravno Milan Kučan. "V vseh letih svoje politične aktivnosti se Kučan ni nikoli, ne v imenu stranke, ne v imenu države, opravičil vsem tistim, ki jih je prejšnji režim nedvomno tako ali drugače zatiral", je še dejal koprski župan in dodal, da zgodovina pozna kar nekaj velikih voditeljev, ki so to zmogli.

Kučan se s Popovičem ne želi ukvarjati

Milan Kučan se tudi po današnji novinarski konferenci koprskega župana Popoviča ne želi ukvarjati z njim, pričakuje pa, da se bo s koprskim županom in njegovimi izjavami ukvarjala parlamentarna preiskovalna komisija, so sporočili iz pisarne bivšega predsednika republike.