Popovič »nagnal« Mišičevo jadrnico iz mandrača

Po sporu je dal koprski župan nekdanjemu svetovalcu Gašparju Mišiču tri dni časa, da zamenja privez.

Objavljeno
13. marec 2018 20.45
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Koper, Portorož - Koprski župan Boris Popovič je odpovedal gostoljubje jadrnici Gašparja Gašparja Mišiča in Jadralnemu klubu Piranski zaliv. Reprezentančna koprska tekmovalna jadrnica Adriatic Europa je od včeraj privezana v Marini Portorož.

»Zelo sem vesel, da sem z jadrnico prišel spet domov. Kaj se dogaja v Kopru, veste mediji bolje kakor jaz, čeprav smo tak sklep koprskega župana pričakovali. Zgodovina uči, da je oblast droga, ki zamegli tudi razum,« je povedal Dušan Puh, legendarni portoroški jadralec, olimpijec in zmagovalec številnih jadralskih regat, predsednik Jadralnega kluba Piranski zaliv. Puh je tudi skiper 19 metrov dolge jadrnice Adriatic Europa, ki je v lasti podjetja Gasspar Naložbe, Gašparja Gašparja Mišiča.

Sklep prišel z detektivom

Koprski župan je sklep o odpovedi gostoljubja jadrnici podpisal pred odhodom v Miami in zahteval, da se ga odpošlje v času, ko je bil tam. In to ne z navadno priporočeno pošiljko, pač pa s pomočjo ljubljanskega detektiva Janka Trivunovića. Županov sklep sta dobila tako Gašpar Mišič kot Puh, ki ju je način vročanja nekoliko presenetil. »Ne vemo, zakaj se je tako mudilo. In tudi ne vemo, ali je hotel s takšnim načinom narediti kakšen poseben vtis,« smo slišali od obeh prejemnikov koprske pošte.

»Formalno je županov sklep povsem logičen. Občinski odlok mu dopušča, da dodeli posebno privezno mesto plovilom, ki so za Koper posebnega pomena in so v interesu oziroma za promocijo mesta. Na podlagi tega smo dobili marca 2016 sklep o začasnem priveznem mestu, ki ga je vsako leto podaljševal za eno leto. Tudi letos ga je januarja izdal. Zdaj pa odpovedal,« je povedal Gašpar Mišič.


Župan Boris Popovič je Gašparja Gašparja Mišiča v februarju razrešil s funkcije direktorja koprskega komunalnega podjetja Marjetica. Foto: Blaž Samec/Delo

Zamera pomembnejša od poslanstva jadrnice

»Verjetno je mislil, da me bo s takšnim sklepom zelo prizadel. Podobno se je maščeval gostincem na koprski tržnici, ko jim je za vsaj dve leti zaprl javni WC, Ankarančanom je za nekaj časa delno zaprl cesto, pred Vinakoprom je zaradi nestrinjanja z direktorjem preusmeril promet, vemo, kaj je počel določenim zaposlenim v Marjetici. Očitno je vse to pomembnejše od poslanstva jadrnice. Promovirala je Koper na vseh regatah na Jadranu in jadranje v Kopru. Kakor koli že: hvaležni smo Mestni občini Koper in Marjetici Koper za dosedanjo podporo projektu Adriatic Europa Dušan Puh Sailing Team. Pred nami so novi jadralski izzivi, s poudarkom na promociji jadralnega športa in Slovenije,« je dejal Gašpar Mišič.

Podobno visoki stroški

V Puhovi jadralni ekipi je velik del nekdanje posadke Velikega Viharnika, med njimi šest Koprčanov, a tudi jadralci iz Ljubljane, Maribora, Škofje Loke, Ilirske Bistrice, Domžal, Izole, Pirana in Portoroža. V ekipi je 30 nepoklicnih jadralcev, od tega jih mora na regatah vsakič sodelovati vsaj od 14 do 16.

Koprska občina z denarjem ni sponzorirala projekta, le Marjetica je dajala klubu približno toliko sponzorskih sredstev, kolikor jih je klub plačeval za letni privez (okoli 3000 evrov). Zdaj bodo za privez v Marini Portorož plačevali nekoliko več, vendar bodo imeli v tej ceni tudi dvig in spust jadrnice (za vzdrževanje), kar je podobno letnim stroškom v Kopru. Kdo vse bo sponzor v občini Piran, še ni jasno. Deloma je jadrnico že doslej sponzoriralo tudi Turistično združenje Portorož.