Popovič rešuje primer Rumene noči na spletnem portalu

Na koprskem sodišču so šele marca letos, po skoraj desetih letih, začeli sodni proces proti županu Borisu Popoviču.

Objavljeno
26. september 2013 13.43
Slovenija, Ljubljana, 18.11.2010. Sebastjan JERETIC, lastnik agencije za odnose z javnostmi in vodja kampanje Petra BOSSMANA, zupana Pirana. Foto: Uros HOCEVAR/Delo

Koper – Koprska občinska uprava je na novem občinskem spletnem portalu eKoper.si objavila prav vsa dokazna gradiva (predvsem prisluhe) v zvezi s sodnim procesom iz zadeve Rumena noč. Primer obravnava Informacijski pooblaščenec, ki je po uradni dolžnosti začel inšpekcijski postopek. Lahko bi se kršilo varstvo osebnih podatkov.

Kristina Kotnik Šumah iz urada Informacijskega pooblaščenca je pojasnila, da so inšpekcijski postopek šele začeli. Najprej morajo ugotoviti, kaj je v prisluhih objavljeno in ali je objavljeno na zakonski podlagi ali pa so bila pridobljena osebna soglasja za objavo prisluhov županu Borisu Popoviču, ki so jih izvajali koprski kriminalisti v operaciji Rumena noč. »V teh dveh primerih takšna objava ne bi bila kršitev, če pa bi ugotovili kršitev zakonskih določil varstva osebnih podatkov, bi izdali odločbo. Zdaj je zagotovo prezgodaj, da bi primer kakor koli komentirali,« je povedala Kristina Kotnik Šumah.

Proces z desetletno brado

Primer bo čez teden dni na sodišču zastaral. Na koprskem sodišču so šele marca letos, po skoraj desetih letih, začeli sodni proces proti županu Borisu Popoviču, direktorju Komunale Koper Slavku Ferčku in Igorju Vučiču, ki je tedaj vodil Turistično organizacijo Koper. Obtožnica Popoviču očita zlorabo uradnega položaja ali pravic, ker je domnevno za organizacijo Rumene noči spomladi 2003 še pred potekom javnega razpisa izbral družbo Kisik in potem neupravičeno odobril stroške za čiščenje mesta po množični prireditvi v mestu.

Zadeva bo zastarala predvsem zato, ker so jo tako dolgo pripravljali do sodne obravnave, delno pa je k temu prispeval tudi Boris Popovič, ki se zaradi zdravniških opravičil ni mogel udeležiti 17 razpisanih narokov predvsem spomladi.

Zdaj pa je urednik občinskega spletnega portala Sebastjan Jeretič dejal, da so se za objavo vseh dokaznih gradiv odločili zato, ker so menda mediji in tožilstvo vztrajno zavajali javnost. »Imeli smo dve možnosti: da bi dobili soglasja vseh, ki nastopajo v prisluhih, ali pa da to objavimo zato, ker je v interesu javnosti.

Več naših pravnikov je ugotovilo, da je to v interesu javnosti in da s temi objavami ne bomo posegli v pravico varovanja osebnih podatkov, prav tako ne drugih pravic, ki jih varuje zakon. To bodo povedali inšpektorji Informacijskega pooblaščenca v postopku, s katerim sem se posvetoval pred objavo. V tem primeru to ni samo napad na Borisa Popoviča kot zasebno osebo, ampak tudi na župana in na vrsto drugih uradnikov uprave občine Koper, to je napad na občinske institucije in upravne funkcije.

Zato je v javnem interesu, v interesu občine Koper, da javnosti predstavi vse razpoložljive dokaze, ki si jih lahko vsak ogleda in si sam ustvari mnenje, za kakšna dejanja gre. Tudi v prihodnje bomo za vse kazenske postopke objavili vse dokaze. Naj si jih ljudje ogledajo. Verjetno pa bodo primeri dobrodošli tudi za pravne strokovnjake, ki lahko spoznajo konstrukte tožilstva proti celotni občinski upravi v vrsti primerov,« je povedal Sebastjan Jeretič in potrdil, da lahko tudi drugi občani pošljejo na portal eKoper.si svoje resnice o sodnih procesih, v katere so vpleteni.

Dilema glede spornosti objave

Slavko Ožbolt, vodja okrožnega državnega tožilstva, je na naše vprašanje odgovoril, da je bila s spornih prisluhov umaknjena stopnja tajnosti, da so bili pridobljeni zakonito in da se vsak od obtožencev lahko seznani z njimi v celoti. »Na glavni obravnavi še niso bili izvedeni in bi lahko zoper njih nastopala le oseba, ki je sogovornica Borisa Popoviča v prisluhu in ni bila seznanjena z vsebino pogovorov.«

Kar nekaj strokovnjakov in tudi laikov pa je menilo, da je objava prisluhov na ta način sporna. Med drugim tudi zato, ker razkriva delovanje in vedenje ljudi, ki sploh niso krivi, da so se znašli v posnetih prisluhih.