Popovič s Cosolinijem na kavi

Srečanje županov: V sredo tudi uradni obisk. Koprčan bo Tržačana nagovarjal tudi z mega projekti.

Objavljeno
08. september 2013 20.54
7.6.2012 Trst, Italija. Roberto Cosolini, zupan Trsta.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – »Roberto Cosolini, tržaški župan, prihaja v sredo na uradni obisk v Koper,« je povedal koprski župan Boris Popovič. Dejal je, da se je pred dnevi sestal z njim v Trstu, kamor ga je, kot je že dalj časa napovedoval, povabil na kavico. Dogovorila sta se za prvi uradni sestanek, ki bo v Kopru.

»Končno,« je rekel Boris Popovič. »Imava si veliko povedati, predvsem pa bi se lahko dogovarjala o veliko skupnih točkah. Pomembno je, da vsaj katerega od možnih načrtov tudi uresničimo,« je dejal koprski župan. Napovedal je, da bosta nedvomno govorila o skupnih stališčih proti plinskemu terminalu.

»Sicer pa mu bom predlagal tri morebitne skupne projekte. Občina Koper namerava v naslednjem letu zgraditi prvo veliko občinsko kmetijo. K temu načrtu bi povabili tržaško občino, da bi skupaj prišli do razpoložljivih nepovratnih evropskih sredstev. Drugi projekt bo oživitev povezave Kopra in Trsta s tramvajem, kar bi nekoč lahko postala tudi železniška povezava. Hkrati s tramvajem pa bi prek vzporednega predora povezali mesto še za sprehajalce in kolesarje. Tretji načrt pa sta dve nadvse visoki (denimo tristometrski) poslovni stavbi, nekakšna dvojčka (eden v Trstu, drugi v Kopru), ki bi ustvarila še eno – v tem primeru arhitekturno in podjetniško – povezavo med mestoma,« je dejal Popovič, prepričan, da sta lahko sosednji mesti skupaj veliko bolj učinkoviti pri svojem razvoju.