Popovič sadi hraste, a ni obupal nad palmami

Desetim hrastom, ki so stali 20.000 evrov, se bo v Kopru pridružilo osem palm.

Objavljeno
16. maj 2014 00.09
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Dan pred občinskim praznikom so v Kopru namesto posušenih palm na Pristaniški ulici posadili deset istrskih oziroma sredozemskih hrastov. Toda to ne pomeni, da bodo zdaj sadili samo hraste in da palm ne bo več.

Pred leti so po naročilu koprskega župana v mestu posadili kar 216 palm. Po dolgih razpravah o neprimernosti palm, potem ko so neznanci požgali vsaj pet palmovih dreves in so bile palme krive za takšne ali drugačne odločitve v mestu, je leta 2012 nastopila tako huda zima, da jih je približno tri četrtine pomrznilo in so jih morali pred dvema letoma požagati. Po oceni, da je palma stala v povprečju po 2000 evrov, je tedaj nastalo za približno 300.000 evrov škode.

Mesto bo ozelenelo

Dve leti so Koprčani ugibali, kaj bo glede zelenja odločila mestna oblast, in na občinski praznik dočakali deset istrskih hrastov, ki stanejo podobno kot palme, malo več kot po 2000 evrov, torej skupaj malo več kot 20.000 evrov. Toda tisti, ki so predvidevali, da bo občina zdaj namesto palm posadila samo hraste, so se veselili prezgodaj. Kmalu bo občina posadila novih osem palm, prav tako ob Pristaniški ulici, le da na drugi strani ceste pri Zelenem parku. Palme bodo zasadili tudi v zgornji del Cankarjeve ulice, v spodnjem delu ulice pa bodo sadili lagostremije (ta rdečelistna drevesa so cenejša in stanejo po 1200 evrov). Postopoma bodo ozelenili mesto z avtohtonim drevjem in grmičevjem še na drugih javnih površinah, vendar nam včeraj niso znali povedati, katera drevesa in koliko natančno jih bodo sadili.

Drevesa bi morali pravilno saditi

Ker se župan palmam očitno ne bo odpovedal, je negotovo, kaj se bo zgodilo z njimi v primeru še ene tako hude zime. Strokovnjaki so nam tedaj povedali, da palme ne bile tako prizadete, če bi jih primerno ovili tudi po deblu in jih primerno zalivali. To, da niso avtohtone, pa ni najbolj odločujoče.