Popovič si je že naročil nastop Petra Graša

Kljub temu, da negotovost pred volitvami v Kopru za Popoviča še nikoli ni bila tolikšna, župan danes začenja tridnevno slavje s koncerti. V Mariboru kaže na drugi krog brez Fištravca.

Objavljeno
16. november 2018 08.30
Posodobljeno
16. november 2018 09.51
V štabu Borisa Popoviča so naročili dve javnomnenjski anketi, a rezultatov javnosti niso predstavili. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Ljubljana – Najzanimivejša županska tekma v mestnih občinah se glede na rezultate anket in kandidate napoveduje v Kopru, Mariboru, Kranju, Slovenj Gradcu in morda še na Ptuju, kjer bo odločitev o tem, kdo bo prihodnja štiri leta vodil občino, skoraj gotovo padla šele čez štirinajst dni. Že to nedeljo bodo novega starega župana gotovo dobili v Murski Soboti in verjetno tudi v Velenju in Celju, dobre možnosti, da jim bodo volivci že v prvem krogu zaupali nov mandat pa imata tudi župana Nove Gorice in Novega mesta.


Koper: Negotovost in vnaprejšnje slavje


Čeprav so v štabu koprskega župana Borisa Popoviča naročili dve anketi, rezultatov javnosti niso predstavili. Ena naj bi mu kazala 47-odstotno podporo, druga še manjšo. Večina poznavalcev napoveduje drugi krog. Na prejšnjih volitvah je prejel 10.446 glasov, kar je pomenilo 52,7-odstotni delež, če bi zdaj drugače glasovalo samo 560 volivcev, bi to ob enaki 48-odstotni udeležbi to pomenilo drugi krog.

Da negotovost pred volitvami še nikoli ni bila tolikšna, je pokazal tudi Popovičev defenzivni nastop na soočenju na Pop TV z najresnejšima županskima izzivalcema Gašparjem Gašparjem Mišičem in Alešem Bržanom. Dodatna težava zanj je sveži spor z luškimi delavci. A župan želi dva dni pred volitvami ustvariti vtis, da je uresničil pravljične načrte: danes odpira pokrit olimpijski bazen, mestni park in začenja tridnevno slavje s koncerti Mambo Kingsov, Danijele, v nedeljo pa bo domnevno zmagoslavni koncert Petra Graša.

image
Čudolandijo so v Kopru že dobili, če je župan Boris Popovič svoje meščane s skulpturami in lučkami dovolj navdušil, jim bo po volitvah zapel še dalmatinski estradnik. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Maribor: Kaže na drugi krog brez Fištravca


Župan Andrej Fištravec in njegovi podporniki so v finišu predvolilne tekme napade usmerili predvsem na podjetnika Saša Arsenoviča, ki mu očitajo potencialni konflikt interesov pri njegovih poslih v mestu. A glede na različne ankete je bolj ali manj jasno, da se v Mariboru obeta drugi krog županskih volitev in da se bosta v njem pomerila prav Arsenovič ter nekdanji župan Franc Kangler. Vsak od njiju naj bi dobil približno četrtino glasov volivcev, Andrej Fištravec pa manj kot desetino. Četrto mesto bo očitno pripadlo Lidiji Divjak Mirnik, medtem ko preostalim štirinajstim kandidatom ankete nakazujejo komaj omembe.

image
Vse kaže, da se zdajšnji župan Andrej Fištravec ne bo uvrstil v drugi krog. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Celje: Šrot drvi proti šestemu mandatu


Več kot četrtina celjskih volivcev pred tednom dni še ni vedela, koga bi volili za župana, podpora Bojanu Šrotu za njegov šesti mandat pa je bila okoli 50-odstotna. Z malo nad oziroma pod petimi odstotki so mu sledili Sandi Sendelbah (Odprto Celje), Matjaž Železnik (SDS) in Marko Zidanšek (SLS), nato pa še Mateja Žvižej (Levica), Branko Verdev (SD) in Matevž Vuga (SMC). V morebitni drugi krog bi se s Šrotom lahko uvrstil Sendelbah. Po izstopu iz SLS Šrot kandidira s svojo stranko Celjska županova lista (CŽL), Celjanov pa očitno ne moti niti, da bi še naprej županoval nepoklicno. Ob njegovi zmagi se obeta preživetje levo-desne vladavine SLS, SDS in SDS, ki bi se okrepila s svetniki CŽL.


image
Šrotovega najresnejšega protikandidata Sandija Sendelbaha podpira tudi novinar Janko Šopar. FOTO: Brane Piano


Slovenj Gradec: Dilema – Čas ali Klugler


Že to nedeljo bodo novega starega župana gotovo dobili v Murski Soboti in verjetno tudi v Velenju in Celju.

V nedeljo se obeta zelo tesen boj za županski položaj med županom Andrejem Časom ter neodvisnim kandidatom Tilnom Kluglerjem. Po javnomnenjski anketi vodi Klugler, a mu je Čas za petami. Največje vprašanje je, kateremu kandidatu (za župana kandidirata še Andrej Breznik in Darko Hlupič) bo uspelo pridobiti glasove skoraj tretjine volivcev, ki se še niso odločili oziroma ne povedo, koga bodo volili. Predvolilna kopja so se lomila predvsem ob problematiki širjenja hmeljišč, zadolženosti občine in kadrovskih aferah, zadnji besedni dvoboj pa je bil tako oster, da je moral Čas v zvezi s postopki nakupa in najema občinskega premoženja priznati napako in se opravičiti občinskemu svetniku Borisu Raju.


Kranj: Za Trilarjevega naslednika dvakrat na volišča


Boštjanu Trilarju, ki tokrat ne kandidira za župana, skupaj s stranko ministrice Alenke Bratušek pa meri na mestni svet, ankete napovedujejo le polovični izkupiček v primerjavi s petino glasov na prejšnjih volitvah. Pri tem njunemu kandidatu za župana in nekdanjemu vodji JGZ Brdo Iztoku Puriču med osmimi kandidati kaže na tretje mesto z nekaj več kot 13-odstotno podporo, takoj za nekdanjim policistom Zoranom Stevanovićem. S podporo dobre petine volivcev je favorit najmanj za drugi krog nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec, pri čemer pa se za svojega kandidata še ni odločila kar tretjina Kranjčanov, ki se bodo udeležili volitev.

Na TV-soočenju je bila zelo prepričljiva tudi edina ženska kandidatka Barbara Gunčar, kandidat SDS Ivo Bajec pa ne more računati na večjo podporo. Ker vodilni kandidati gravitirajo na levo, bodo o županu v zelo verjetnem drugem krogu odločali predvsem desni volivci.


Velenje: Kontič z velikimi možnostmi že to nedeljo


Velenjska opozicija in svetniki, ki kandidirajo za županski stolček, so si z Matejem Jenkom (Dobra država), Mihaelom Letonjetom in Suzano Kavaš (SDS) prizadevali otežiti pohod županu Bojanu Kontiču (SD in skupine volivcev) do njegovega še četrtega mandata tudi izredno sejo ter razpravo o po njihovem mnenju neodložljivih temah. Županska kandidatka Breda Kolar iz SMC, ki v mestnem svetu ob SD in Desus sestavlja koalicijo, se v to ni vmešala, prav tako ne »neodvisni« kandidat Stranke naše Velenje Jože Hribar. Po anketah so Kontičeve možnosti za izvolitev v prvem krogu precejšnje, če bi prišlo do drugega, pa bi vanj z manj kot osmimi odstotki glasov prišla Suzana Kavaš. A tretjina Velenjčanov še ni odločenih.

image
Kontičevim protikandidatom na velenjskih županskih volitvah ne kaže najbolje. FOTO: Brane Piano


Novo mesto: Možen tudi drugi krog


Kljub pomanjkanju anket, ki bi izmerile razpoloženje v zadnjih dneh pred volitvami, poznavalci ocenjujejo, da obstaja verjetnost, da že v prvem krogu zmaga župan Gregor Macedoni, ki kandidira s podporo skupine volivcev in tudi strank SDS, SLS in Desus, katerih privrženci redno hodijo na volitve. A morebitnega presenečenja, torej drugega kroga, ni mogoče povsem izključiti, če pa bi bil, bi Alenka Muhič, hči nekdanjega župana, ali Jože Kobe v njem imela le malo možnosti. Med precej mirno kampanjo je bil veliko pozornosti deležen mladi in v političnih vodah neizkušeni zdravnik Rok Mežnar, ki je na soočenjih kot nov obraz izstopal z nastopom in svežino, ki je navdušila predvsem mlajše. Ali se bodo ti odpravili tudi na volitve, je drugo vprašanje.

image
Župan Matej Arčon v Novi Gorici ostaja prvi favorit. FOTO: Blaž Močnik/Delo


Nova Gorica: Predvidljivo, a brez kristalne krogle


Po dokaj predvidljivi in tudi dolgočasni predvolilni kampanji brez opravljenih javnomnenjskih raziskav je glede razpleta županskih volitev mogoče sklepati le to, kar je bilo znano že pred začetkom volilne tekme. Župan Matej Arčon ostaja prvi favorit, a najbrž ne tako velik, da bi se izognil drugemu krogu. Klemen Miklavič iz gibanja Goriška.si je namreč izmed vseh petih izzivalcev najbolj spretno jadral na krilatici, da zaspana občina ni dočakala razvojnega preboja, ki bi ga lahko. Njegova izvolitev za župana ne bi bila presenečenje. Morda se v zadnjem trenutku v boj lahko umeša tudi še Elena Zavadlav Ušaj (SDS).
 

Murska Sobota: Jevšek ne bo imel težav


Da v mestni občini ni bilo pravega predvolilnega razpoloženja in da se ni zgodilo nič, kar bi zaznamovalo kampanjo, je najverjetneje treba pripisati dejstvu, da se za županski stolček potegujeta le dva kandidata – župan Aleksander Jevšek (SD) in Bojan Petrijan (SDS) –, kar se je v Murski Soboti nazadnje zgodilo pred dvajsetimi leti. Ker gre za edino mestno občino v Pomurju, ki velja za regijsko središče, je najmanj nenavadno, da aktualni župan, ki velja za favorita, ni imel več protikandidatov.


Ptuj: Uganka Igor Majnik


V prerivanju do vrat županove pisarne ni izrazitega favorita. Andreja Čuša ankete omenjajo kot verjetnega rivala nekdanjega župana Štefana Čelana v drugem krogu županskih volitev, pri čemer ni znano, kako bi na odločitev volivcev lahko vplival že petič začet sodni postopek proti Čelanu zaradi domnevnih nepravilnosti pri gradnji čistilne naprave. Po nekaterih anketah bi se v enem od njih v drugem krogu lahko pomerila tudi Nuška Gajšek (SD) ali Rajko Fajt (SDS). Zmage v prvem krogu verjetno ne more pričakovati nihče iz kandidatne deveterice. Največja uganka na volitvah je odvetnik Igor Majnik, ki je z neposrednimi odgovori in pogledi na probleme v nekaj soočenjih uspel na svojo stran pridobiti precej tistih, ki so se naveličali praznih političnih obljub.