Popovič: Tretjega pomola ne potrebujemo

Koprski občinski svet je na izredni seji v Ankaranu izrazil nasprotovanje osnutku državnega prostorskega načrta za Luko Koper. Pripravljavci DPN so pripombe lokalne skupnosti skoraj v celoti ignorirali, je opozoril koprski župan Boris Popovič.

Objavljeno
05. november 2009 21.23
Da. O./STA
Da. O./STA
Ankaran - Koprski občinski svet je na izredni seji v Ankaranu izrazil nasprotovanje osnutku državnega prostorskega načrta (DPN) za Luko Koper. V sklepu, ki ga je podprlo 20 od 22 prisotnih svetnikov, nasprotoval pa mu je le en glas, zahtevajo, naj se osnutek do uskladitve z lokalno skupnostjo umakne iz postopka in ponovno preuči načrt razvoja pristanišča.

Pripravljavci DPN so pripombe lokalne skupnosti skoraj v celoti ignorirali, je opozoril koprski župan Boris Popovič, ki je DPN označil za "vsiljen dokument". Kot je poudaril, občina v celoti nasprotuje izgradnji tretjega pomola, razen v primeru, da bi se ga namenilo za turistično dejavnost in kot "kontaktno območje" med pristaniščem in Ankaranom.

 

"Tretjega pomola ne potrebujemo. Ne l, da ga Luka Koper ne potrebuje danes, ne bo ga potrebovala nikoli več," je prepričan Popovič. Kot je še dejal, je prvi pomol danes že podaljšan za 150 metrov, ob ustreznemu podaljšanju in prestrukturiranju drugega pomola pa bi bilo mogoče doseči pretovor milijon kontejnerjev letno tudi brez gradnje tretjega pomola.

 

Popovič je izrazil nasprotovanje tudi prekritju terminala za razsute tovore, predvidenem v DPN. Kot je pojasnil, bi bilo 46 metrov visoko skladišče višje od koprskega zvonika in največja zgradba v Evropi, "kolosa" takih dimenzij pa si po njegovem "niti približno ne smemo in tudi ne bomo privoščili".

 

Ministrstvo po njegovih besedah prav tako ni upoštevalo zahtev občine, da ne pristaja na gradnjo dodatnih rezervoarjev za goriva, razen treh, ki so že predvideni. Kot je še dejal, so preslišali tudi zahtevo, da naj DPN ne bi dopuščal možnosti izgradnje plinskega terminala.


Svetniki iz vrst opozicijske SD so Popoviču očitali, da je stališče do DPN spremenil predvsem zaradi nedeljskega referenduma o odcepitvi Ankarana, kar pa je Popovič zavrnil. Občinski svetnik Luka Juri je Popoviča opomnil, da Mestna občina Koper (MOK) na sestankih na ministrstvu ni nasprotovala izgradnji tretjega pomola, podaljšanju ostalih dveh in izgradnji pokritega skladišča za razsute tovore.

 

Da je vzrok nasprotovanju DPN predvsem bližajoči se referendum, po besedah Jurija potrjuje dejstvo, da je izredna seja tokrat potekala v Ankaranu. Kot je še dejal, v SD gradnjo tretjega pomola podpirajo, vendar naj ta dobi ustrezne dimenzije.

 

"Spreminjajoče se stališče vodstva MOK ni nič drugega kot manipuliranje z referendumsko voljo," pa je nasprotovanje občinskega sveta osnutku DPN označil vodja pobude za samostojno občino Ankaran Gregor Strmčnik. Kot je poudaril, je občina sodelovala pri pripravi DPN in načrtih za izgradnjo tretjega pomola, "ista ekipa" pa sedaj nastopa proti lastni zasnovi DPN.

 

Tako nasprotovanje DPN kot zahteve po izgradnji športnorekreacijskega centra v Ankaranu, čemur je bila posvečena sredina okrogla miza, je Strmčnik ocenil kot "poskus ohranitve Ankarana v Kopru". Kot je še dejal, so poskusi, da bi Ankarančane MOK pridobila na svojo stran, tudi prebivalci ocenili kot neprepričljive in neverodostojne, kar priča njihova skromna udeležba na današnji in sredini prireditvi.