Popovičeva medijska eksplozija

Sebastjan Jeretič napoveduje objavo novih prisluhov, inšpektorji pa še niso opravili dela pri prvih prisluhih.

Objavljeno
05. oktober 2013 19.26
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Koprski župan Boris Popovič je po dvomesečnem zdravljenju v bolnišnici, po poletnih počitnicah in po zapletu v Luki sklenil občutno odločneje nastopiti v javnosti. Večina teh nastopov pa ni neposredno povezana z županovimi konkretnimi obveznostmi in delom za občino. Očitno so se že začele priprave na volitve.

Septembra je Popovič medijsko "eksplodiral". Nastopil je v skoraj vseh medijih, ki so ga zaprosili. Pred tem (maja) je zaposlil svetovalca za komuniciranje in odnose z javnostmi Sebastjana Jeretiča, ki je zdaj začel urejati nov občinski spletni portal eKoper.si. Občina je ob dobro urejeni in bogati spletni strani Koper.si, dobila še portal, ki je nekakšna nadgradnja uradnega portala in je zastavljena z nekoliko drugačno uredniško politiko - manj uradniška in medijsko privlačnejša. Precejšnjo pozornost je zbudil z objavo prisluhov iz sodnega dosjeja Rumena noč.

Popovičev svetovalec za komuniciranje je namreč prepričan, da se koprskemu županu (in uradnikom) godi krivica, saj je že 11 let tarča številnih ovadb in preiskav. Teh je toliko, da jih niti Popovič ne zna našteti. "Želimo, da si javnost sama ustvari mnenje o primerih, v katerih je bila doslej prikazana samo zgodba pravosodnega aparata in medijev. Transparentnost je ključna pri zaupanju javnosti v nosilce oblasti," je dejal Sebastjan Jeretič. Popovičevi nasprotniki naj bi županu kopičili ovadbe, zato, da bi ga onemogočali pri delu. Toda informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar nam je na naša vprašanja odgovorila, da inšpekcijski postopek v zvezi z objavo telefonskih pogovorov na portalu eKoper.si še ni zaključen, da dosedanji odgovori MO Koper še ne zadoščajo za sprejem inšpekcijske odločitve. Kot pooblaščenka je prepričana, da je bil inšpekcijski postopek utemeljen na pravilni predpostavki, to je na sumu nezakonite objave posnetkov telefonskih pogovorov, ki so bili pridobljeni za namene vodenja kazenskega postopka. Zato je zavrnila namige, da naj bi omenjeni postopek bil poskus represivnega umika resnice s spletnega portala.

Jeretič napoveduje, da bo portal postopoma objavil vse primere, ki bodo v resnici razgalili "koprski pravosodni domet". Popovič tak portal podpira z izjavami, da mu sodišče in vsi ovaduhi niso uspeli dokazati niti enega dejanja, zaradi katerega bi bilo vredno izgubljati čas na sodišču. Še najbolj otipljivi so zgolj sočni (žaljivi) komentarji, ki jih koprski župan vsem sodbam navkljub nikakor ne zna zadržati zase pri tistih, ki se mu kakor koli zoperstavijo. Sebastjan Jeretič je na eKoper.si na primer objavil nekakšno parodijo na TV novinarsko poročilo, v kateri je pred koprskim sodiščem in pred skupino novinarjev zares nastopil župan Popovič in sodni proces v zadevi Serming primerjal z umetno napihnjenimi ženskimi prsi.

Nova in letošnja šele prva številka časopisa KP MOK objavlja tri intervjuje Borisa Popoviča s podobno vsebino. Poleg tega je objavljen njegov nastop na izredni seji o Luki Koper. Objavljen je intervju z direktorico občinske uprave in nadzornico v Luki Sabino Mozetič, z Gašparjem Mišičem, s podžupanom Antonom Sagadinom, ki je dolgo delal v Luki. Objavljeno je pismo delavskega direktorja Luke Koper Matjaža Stareta Tomažu Kuntariču, pismo članov nadzornega sveta Luke iz vrst zaposlenih. Nekaj prostora pa je namenjenega tudi nekaterim predstavnikom opozicije o odnosih med občino in pristaniščem. Celotna številka je posvečena povezanosti občine in Luke.