Popoviču ne bodo priznali imunitete?

Mandatno-imunitetna komisija državnega sveta bo DS predlagala, da državnemu svetniku Borisu Popoviču ne prizna imunitete. Za pojasnilo o morebitnem priznanju identitete je DS zaprosilo Okrožno sodišče v Ljubljani.

Objavljeno
02. september 2009 13.39
Novopečeni državni svetnik Boris Popovič
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Mandatno-imunitetna komisija državnega sveta bo DS predlagala, da državnemu svetniku Borisu Popoviču ne prizna imunitete. Za pojasnilo, ali se bo Popovič skliceval na imuniteto oz. ali mu bo ta podeljena, je DS zaprosilo Okrožno sodišče v Ljubljani.

 

Zoper Popoviča, ki se na imuniteto ne sklicuje, je namreč vložena zasebna tožba zaradi kaznivega dejanja razžalitve. Zadeva pa je na vrsti za razpis glavne obravnave, s čimer bi se začel kazenski postopek.

 

Z vprašanjem priznavanja imunitete je bila povezana tudi naslednja točka na današnji seji komisije, saj so njeni člani obravnavali dopis predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa.

 

V protikorupcijski komisiji so na podlagi usmeritev mednarodnih organizacij predlagali usmeritve za odločanje o imuniteti poslancev in nosilcev drugih javnih funkcij. Ključno je, da naj bi bili za priznanje imunitete utemeljeni razlogi, je povzel Dušan Štrus iz službe za pravne in analitične zadeve DS.

 

Takšnim usmeritvam, je ugotovila komisija, v DS sledijo že od leta 2004. Gre za presojo, ali bo lahko državni svetnik izvajal svojo funkcijo in ali bo lahko nemoteno deloval v primeru kazenskega postopka ali pripora, je povzel Štrus.

 

Na današnji seji so podprli tudi predlog sprememb in dopolnitev poslovnika DS. Med drugim naj bi v 3. členu natančno obrazložili, kdo lahko da pobudo za odložilni veto in zahtevo razpis referenduma ter jasno zapisali, da to ni le skupna osmih svetnikov, ampak je to lahko tudi komisija ali interesna skupina.